НОВИНИ

В Берлин обезвредиха бомба от Втората световна война

Мащабна евакуация в центъра на Берлин за обезвреждане на бомба от Втората световна война. Операцията засегна 10 хил. души и наруши сериозно транспортния трафик. След контролиран взрив градът се върна към нормалния си ритъм.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:30, 20.04.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Евакуация на 10 хиляди души в радиус 800 метра от централната железопътна гара на Берлин предшестваше отстраняването на детонатора и последвалия контролиран взрив на 500-килограмова британска бомба. В рисковата зона попаднаха жилищни домове, министерства, поне две детски градини и музеи. Частично бяха затворени университетската клиника Шарите и военна болница. Влаковете не спираха на централната гара, нарушено бе движението на автобуси и трамваи. Трафикът на летище Тегел на разстояние седем километра не беше засегнат, но пристигащите самолети трябваше да избягват опасния район.

Констанце Даслер - говорителка на германската полиция: От девет сутринта колегите ми обикалят улиците, звънят по къщи и апартаменти и приканват хората да напуснат рисковата зона.

Бомбата беше открита в сряда при строителни работи на Хайдещрасе, необходимост от незабавно обезвреждане не е имало.

Аиша - туристка от Дания: Туристи сме от Дания и не бяхме информирани от сайта, че ще бъдем евакуирани. Разочаровани сме, бързаме да си вземем нещата и да напуснем. Поне два пъти чукаха на вратата да излизаме.

През последните две години обезвреждане на британски бомби наложи масови евакуации в Хановер и Аусбург, всеки път на 50 хиляди души. Аналогична операция имаше и в Кьолн през 2015-та, а през 2011-та половината от населението на град Кобленц трябваше да напусне домовете си заради две бомби в коритото на река Рейн. Трима сапьори загинаха при обезвреждане в Гьотинген през 2010.

Повече от 70 години след края на войната в Германия се откриват годишно по 2 хиляди тона неизбухнали бомби и муниции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Младост Десислава Иванчева остава в ареста
Кметът на "Младост" Десислава Иванчева остава в ареста
Продължава заседанието на Специализирания съд за мярката на Десислава Иванчева
Продължава заседанието на Специализирания съд за мярката на Десислава Иванчева