НОВИНИ

В БНБ вече функционира Регистър на банковите сметки и сейфове

Считано от 3 януари 2017 г. в Българската народна банка функционира Регистър на банковите сметки и сейфове, създаден съгласно чл. 56а от Закона за кредитните институции и Наредба № 12 на БНБ.

бнб вече функционира регистър банковите сметки сейфове
bnt avatar logo
от БНТ
16:29, 03.01.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Новият регистър съдържа централизирана информация, подавана от банките и клоновете на банки, извършващи дейност на територията на страната, за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат със сметките лица, както и за лицата, наематели на сейфове в банки и техните пълномощници.

Съгласно Закона за кредитните институции, достъп до информация от регистъра във връзка с изпълнение на служебните им задължения имат органите на съдебната власт (съдилища, прокуратура и следствени органи), Главна дирекция „Национална полиция“ и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция „Национална сигурност“, Националната агенция за приходите, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, съдебните изпълнители при образувано изпълнително дело и други органи, определени в чл. 56а от Закона за кредитните институции. Потребители на данните ще бъдат и банките и клоновете на чуждестранните банки, извършващи дейност на територията на страната. Право да получават информация относно съдържащите се за тях данни в регистъра имат физически и юридически лица.

Документите за дейността на Регистъра на банковите сметки и сейфове, както и таксите за получаване на справки от регистъра, са публикувани на интернет страницата на БНБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалшива страница с логото на БНТ
Фалшива страница с логото на БНТ
Манюел Валс представи политическата си програма
Манюел Валс представи политическата си програма