НОВИНИ

В Гърция започват дебатите по вота на доверие към правителството

Вот на доверие към гръцкото правителство. В парламента за този час е насрочено началото на дебатите, а гласуването ще е утре вечер. Премиерът Алексис Ципрас поиска вот на доверие, след като министърът на отбраната и лидер на коалиционния партньор "Независими гърци" Панос Каменос подаде оставка. Той е против новото име на Македония, предвидено от Преспанското споразумение.Вижте и още във видеото.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, корес. на БНР
06:38, 15.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Няколко независими депутати спасяват правителството на Алексис Ципрас. Премиерът направи опит за споразумение с няколко партии от опозицията, но получи отказ. Оттеглянето на националистите от "Независими гърци" доведе до правителствена криза, като "Сириза" изгуби мнозинството в парламента. Необходими са 6 гласа от опозицията, за да оцелее кабинетът. Депутатите, които са склонни да подкрепят Ципрас, са вече независими, изключени от парламентарните групи на опозицията.

Дори и да спечели вота на доверие, правителството навлиза в трудна фаза на управление с компромиси и нестабилност, коментират експерти в Атина. Икономисти предупреждават за риск от негативни последици за икономиката.

Реално, макар и неофициално, Гърция навлиза в продължителен предизборен период. Лидерът на опозицията Кирякос Мицотакис в изявление поиска незабавно предсрочни парламентарни избори, за да се спаси Гърция от агонията на несигурност. "Никой инвеститор не би рискувал в тази ситуация", предупреждават лидерите на партиите.

Очакванията са Ципрас да получи мнозинство, дори и с един глас, за да ратифицира и договора със Скопие, но губи подкрепата на избирателите към Сириза. Проучванията показват, че 70% от гърците са срещу името Северна Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват изправността на електромерите в страната
Проверяват изправността на електромерите в страната
Хиляди са засегнати от стачката на германски летища
Хиляди са засегнати от стачката на германски летища