В Грузия продължават да месят и пекат хляб без да слагат консерванти. Само брашно, мая, сол и вода. Традициите се спазват при приготвянето на всякакви тестени изделия. Като най-разпространените са хачапурите, които приличат на нашите принцеси със сирене...
В Грузия продължават да месят и пекат хляб без да слагат консерванти. Само брашно, мая, сол и вода. Традициите се спазват при приготвянето на всякакви тестени изделия. Като най-разпространените са хачапурите, които приличат на нашите принцеси със сирене и яйца, но не съвсем и грузинския хляб шотипури.
Традиционните грузински хачапури са десетки видове, като всеки район си има своя рецепта за приготвянето им. В Батуми, столицата на автономната грузинска република Аджария, най-разпространени са аджарските хачапури. В приготвянето им няма нищо сложно. Най-важното е ръцете да са сръчни.
"Има със сирене, някои са с месо, с шунка, има затворени – те са кръгли и пълнежът е вътре. Има малки, има съвсем малки, средни, големи, и много големи - ей такива, казваме им Титаник. Ако това е лодка, те са Титаник", разказа Аркадий Аджариян – шеф кухня в грузински ресторант.
35 години Джумбер Тинчерадзе прави хляб. Сам е изградил пещта, в която го пече. Лепи тестото по глинените стени с така наречената възглавница, като влиза почти целият вътре. Не го е страх, че може да падне в огъня.
"Тестото залепва на горещата глина. Само го пръскам с вода, за да по-вкусен хлябът. Топло е, но съм свикнал. Без загуба нищо не става. Вътре е около 80 градуса", сподели хлебарят Джумбер Тинчерадзе.
От едно зареждане на пещта за около 7-8 минути са готови 27 хляба. На ден тук се правят между 200 и 250 броя, но през активния туристически сезон производството достига до 700 шотипури.
Елисавета Белобрадова: Президентът трябва да назначи служебно правителство, което да не прави пакости