НОВИНИ

В Литва търсят алкохол с дронове

Полицията в Литва започна да използва дронове, за да издирва нелегалните спиртоварни, скрити в горите. Проблемът с нелегалния алкохол в страната е сериозен, тя е и на първо място в Евросъюза по консумация на този продукт - по 14 литра на човек годишно.

bnt avatar logo
от БНТ
17:49, 28.04.2016
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Стимулиране на пиенето и щети за хазната - такъв е резултатът от нелегалното производство на алкохол в Литва. Според неправителствена организация, която се бори със сенчестата икономика, само тази година от незаконен алкохол, цигари и гориво бюджетът е загубил 140 милиона евро. Организацията насърчава гражданите да подават сигнали за нелегални спиртоварни и предава информацията на полицията. Миналата година са започнати 500 разследвания, но сигналите са били няколко хиляди. Особено трудно е да се установят скритите в гората. Затова полицията вече използва наети от армията разузнавателни дронове с термални камери.

;
Едвардас Силерис, зам.-директор на полицията: "Термалната камера показва съмнителни квадрати, ако просто прелитаме над тези места, няма да ги видим заради дърветата. Освен това един дрон лети половин час и това е равно на цял ден работа на няколко наши служители.
Кестутис Купсис, директор на НПО "Литва без сянка": "Получаваме по няколко нови сигнала всеки ден. Хората се обаждат и когато някой затворен вече обект отново започва да работи".

Още първият пилотен полет на дрон е дал резултат. Открит е незаконен обект в блатиста област до Вилнюс. Операцията с дронове срещу незаконния алкохол продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънските туристи запушиха Дунав мост
Румънските туристи запушиха Дунав мост
Великденски яйца за децата в Благоевград
Великденски яйца за децата в Благоевград