НОВИНИ

Германия ще ограничи помощите за чужденци от ЕС

Германия иска да ограничи със закон изплащането на социални помощи за мигранти от ЕС. Ако бъде прието, това предложение на министъра на труда Андреа Налес ще засегне и много българи в Германия.

bnt avatar logo
от Емилиян Лилов, Дойче Веле
17:46, 28.04.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Промените засягат гражданите на ЕС, които не работят и не си търсят работа или никога не са работили в Германия - и поради тази причина не са добили право да получават германски социални помощи. Министърът на труда Андреа Налес предлага преселниците от ЕС да добиват право на социални помощи чак след 5 години престой в Германия.

По този начин политиката реагира на решение на Федералния социален съд, който беше постановил, че след шест месеца престой в Германия чужденците следва да получат право на социални помощи. Поправките режат клона на онези мигранти, които се възползват от свободното придвижване в ЕС и идват в Германия заради социалните помощи.

;

През септември 2015 година 62 хиляди българи са получавали социални помощи в Германия. Но е трудно да се каже колко от тях ще бъдат засегнати от новите промени, тъй като в тази група влизат и много хора, които работят, но ниските им доходи ги правят зависими от помощи. Тези хора и в бъдеще ще имат право на социални помощи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции след новия закон за мигрантите в Австрия
Реакции след новия закон за мигрантите в Австрия
Уникална традиция за Великден в Добринище
Уникална традиция за Великден в Добринище