НОВИНИ

В очакване на Коледа по стар стил

Православните християни в Русия, Сърбия и редица други държави се готвят да посрещнат Коледа тази вечер. В Украйна 200 хиляди наши сънародници се готвят за Бъдни вечер. Кои български традиции са запазили българите в Украйна и за какво коледно чудо се молят те - вижте репортажа на Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:55, 06.01.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Това е много светъл празник за нас, подготвяме се по-усилено, отколкото за Нова година. Това разказва Галина Иванова - директор на областния център за българска култура в Болград в Източна Украйна.

Галина Иванова - директор на Областния център за българска култура в гр. Болград, Украйна: "В град Болград днес започва църковната служба в 9 часа вечерта, всички отиваме на църква и по принцип цяла нощ не се спи и към 12 часа коледарите започват да обикалят къщите и всеки се надява, че неговата къща ще бъде посетена."

Коледарите от българската общност пеят български песни, възхваляващи Исус Христос. След безсънната нощ денят на Коледа е отреден за почивка и за посещение на кръстника.

Галина Иванова - директор на Областния център за българска култура в гр. Болград, Украйна: "Примерно аз отивам утре при своя кум да им честитя, да им пожелая здраве."

Българите в Украйна се надяват по-силно от всички други на коледното чудо, а най-съкровената им молба е Рождество Христово да донесе мир.

Галина Иванова - директор на Областния център за българска култура в гр. Болград, Украйна: "Всеки се надява, че тези събития в Украйна ще приключат и ние ще продължим, както живяхме до сега, да се надяваме, че утре всичко ще е наред, и мирно небе ще има тук над нас."

Руският патриарх Кирил ще отслужи традиционната рождественска литургия в московския храм Христос Спасител. Богослужения ще има във всички 30 хиляди руски църкви по света. Православните вярващи в Сърбия ще отпразнуват Бъдни вечер с традиционно палене на "бъдник", литургии и семейно събиране на постна вечеря.

Гръцкият патриарх в Ерусалим - Теофил Трети пристигна в Църквата на Рождество във Витлеем, където е роден Иисус Христос. Бъдни вечер празнуват днес и в Грузия, в Армения и в Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатните талони за Синя зона в Благоевград гарантират ли безплатно паркиране
Безплатните талони за Синя зона в Благоевград гарантират ли безплатно паркиране
Баскетболен клуб Академик поднови тренировки
Баскетболен клуб "Академик" поднови тренировки