НОВИНИ

Извинение заради закъсняло отразяване на инцидента в Кьолн

Германската обществена телевизия Це Де Еф се извини за това, че е съобщила със закъснение за масовите сексуални нападения срещу жени в Кьолн, в нощта на Нова година.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:56, 06.01.2016
Чете се за: 01:13 мин.
По света

Местната полиция е силно критикувана. Следствието по случая, който шокира обществеността, изяснява самоличността на нападателите, за които се твърди, че са с арабски и северноафрикански произход. Трима нападатели са идентифицирани, но арести все още няма. Подадени са над 100 жалби. Някои от пострадалите жени споделиха публично какво са преживели.

В новогодишната нощ Мюриел е била с приятеля си пред гарата в Кьолн, близо до прочутата катедрала. Като десетки други жени, тя е нападната от група мъже.

Мюриел, пострадала при нападенията в Кьолн: "Опипваха ни, докосваха ме между краката. Приятелят ми ме избутваше, но те бяха много - може би 30 или 40".

Джени е пострадала от фойерверк.

Джени, пострадала при нападенията в Кьолн: "Чух свистене в качулката си, опитах се да извадя фойерверка, но тогава той влезе в якето ми и ме изгори. Белезите ще си останат".

Сигнали за подобни престъпления има и от Щутгарт и Хамбург.

Джени Шнайдер, помощник на бежанци: "Това е нещо, което не се случва само на Нова година, случва се всяка нощ. Бежанците се страхуваха колкото нас. Всички дарения изчезнаха".

Критики срещу кьолнската полиция има не само от граждани, но и от вътрешния министър Томас де Мезиер. На 1 януари полицията не съобщи за инциденти, а случилото се пред гарата започна да става известно едва в понеделник, с натрупването на жалбите. Близо 400 души протестираха в града.

Улрике Стайл, демонстрант в Кьолн: "Това е неприемливо в Кьолн и в останалия свят. Ето защо съм тук".

Докато следствието се води, кметицата на Кьолн предизвика възмущение. Хенриете Рекел, нападната с нож през октомври, предложи правила на поведение на жените. Тя беше критикувана, че се опитва да хвърли вината върху жертвите, а не върху извършителите.

Томас де Мезиер, вътрешен министър на Германия: "Все още нямаме ясна картина за случилото се в Кьолн, що се отнася до виновните. Поведението на нападателите е било възмутително и не може да бъде толерирано, независимо от тяхната националност. Не може да се създава всеобщо съмнение спрямо бежанците на базата на показания, че нападателите може би са изглеждали като северноафриканци. От друга страна, ако наистина са били бежанци, дебатът не може да стане табу".

1 100 000 бежанци са пристигнали в Германия през миналата година. 428 000 от тях са от Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освещаване на бойните знамена и Богоявленски водосвет
Освещаване на бойните знамена и Богоявленски водосвет
Даниел Митов: Трябва да пазим отношенията си с Турция
Даниел Митов: Трябва да пазим отношенията си с Турция