НОВИНИ

Как Франция ще отговори след вота във Великобритания

В Париж за втори път днес има извънредно заседание на правителството. Президентът Оланд нарече изхода от британския вот тежко изпитание за Европа и призова за отпор срещу популизма и екстремизма. От Париж вижте включването на Юлия Талева.

bnt avatar logo
от Юлия Талева
19:01, 24.06.2016 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Лидерите на основните френски политически сили са поканени утре на среща с президента Франсоа Оланд за да изложат визията си за Франция и Европа след Брекзис. Сред тях ще бъде и лидерката на крайната десница Марин льо Пен, която днес тържествува от избора на британците и приканва Франция на свой ред да проведе реферундум за Европейското си членство. Вотът във Великобритания изправя Европа пред тежко изпитание, заяви днес президентът

Франсоа Оланд, президент на Франция: Екстремизмът и популизмът представляват огромна опасност. По-бързо се руши, отколкото се гради. Франция като страна-основателка на Европа не може да приеме това. Необходимо е ново начало. За да върви напред Европа не може да действа като преди. Народите очакват от Европейския съюз да препотвърди своите ценности - свобода, толерантност и мир.

Оланд обеща, че на предстоящите европейски срещи Франция ще бъде носител на инициативи за промени в Европейския съюз, насочени към най-важното за неговите граждани - сигурността и защитата на континента, инвестициите за растежа и заетостта, демократичното управление. Европа трябва да остави на държавите - нации, това, което е в тяхна компетенция.

Междувременно френския външен министър Жан-Марк Еро призова Европейският съюз да задвижи незабавно процедурата по напускането на Великобритания за да се избегне вреден период на несигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да има промени за българските студенти във Великобритания
Няма да има промени за българските студенти във Великобритания
​Brexit ще насочи британските туристи към България
​Brexit ще насочи британските туристи към България