НОВИНИ

В Скопие очакват папа Франциск, който пристига там утре

Утре сутринта папа Франциск ще отпътува от България за Северна Македония. За настроенията в Скопие в очакване на Светия отец разказва Елиана Димитрова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:32, 06.05.2019
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Утре по обяд на площад "Македония" в Скопие папа Франциск ще отслужи Света литургия. Очаква се на нея да присъстват около 15 хиляди души и то не само от Македония, а и от Хърватия, Албания, Косово.

Папа Франциск продължа своята балканска визита. Северна Македония ще бъде 42-рата страна, която папата ще посети. За република Северна Македония това ще бъде първият папа, стъпил на нейна земя. По тази причина имаше и обсъждания дали утрешният ден да бъде обявен за неработен.

В крайна сметка денят остана работен, но транспортът и паркингите ще бъдат безплатни. Всеки сантиметър от визитата на папата беше щателно проверен, заверени бяха дори шахтите на площада. Утре в 6:00 целият център ще бъде блокиран.

Папа Франциск пристига в 8:15 местно време със самолет от София. Той ще бъде посрещнат на летището от министър-председателя Заев и президента Иванов. Официалното посрещане ще бъде в президентския дворец, ще има срещи с държавния глава и премиера.

Папата ще посети и къщата музей "Майка Тереза". През 2016 година именно той я провъзгласи за светица. Майка Тереза е католичка, албанка по произход, но е родена през 1910 година в Скопие под името Анеза Гонджа Бояджиу. В къщата музей папата ще има среща с представители на различните вероизповедания - католици, православни, мюсюлмани, с роднини на Майка Тереза и с бедни хора.

В своето послание към гражданите на Република Северна Македония преди два дни папа Франциск подчерта, че една от причините да дойде в Северна Македония е именно Майка Тереза. Освен това каза, че най-хубавото на македонската земя е, че на нея живеят различни етноси и култури. А една мозайка е най-хубава, когато има най-различни цветове.

Мотото на папското посещение е "Не бой се, малко стадо", тъй като папата има симпатия към малките църкви в периферията, каквато е и македонската католическа църква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов в защита на градски парк в Пловдив
Премиерът Борисов в защита на градски парк в Пловдив
Папа Франциск отслужи света литургия и даде първо причастие на деца в Раковски
Папа Франциск отслужи света литургия и даде първо причастие на деца в Раковски