НОВИНИ

В Унгария раздават топли дрехи на хора в нужда

Минусовите температури в Унгария родиха една благородна кампания - дари топла дреха на човек в нужда. Идеята е на млад пианист и започва първо в Будапеща, а скоро се пренася и в други части на страната.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:15, 11.01.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Щанд пред сградата на театър в Будапеща, отрупан с одеала и топли дрехи. Табелата гласи: "Ако ти е студено, вземи си палто. Ако не искаш на другите да им е студено - дари нещо за тях".

Идеята е на млад мъж, който създава фейсбук група, в която призовава хората да даряват топли дрехи за бездомниците. Стотици хора прегръщат идеята.

"Вече не нося палтото, което оставям и се надявам да послужи на някого".
"Донесох дрехи, шапки, палта и одеала, които бяха на децата и внуците ми".

Щандът в Будапеща се появява в неделя, а само два дни по-късно в страната има 120 места, където нуждаещите се могат да си вземат дреха или завивка.

Зигмунд Герлици, организатор на кампанията: "Изключително щастлив съм да видя, че унгарците най-накрая се обединиха около някаква благородна кауза. Хората запознаха да осъзнават, че всеки носи отговорност за другия".

Подобни инициативи се провеждат и на други места в Европа, включително и в България, а стотици анонимни дарители закачаха палта на различни публични места, с надеждата да донесат малко топлина и радост на човек в нужда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима дипломати на ОАЕ са сред загиналите при атентат в Афганистан
Петима дипломати на ОАЕ са сред загиналите при атентат в Афганистан
МВР обучава 3000 полицаи за борба с битовата престъпност
МВР обучава 3000 полицаи за борба с битовата престъпност