НОВИНИ

МВР обучава 3000 полицаи за борба с битовата престъпност

Очаква се до края на годината да има нови 3000 полицейски служители в МВР, които ще помагат в борбата с битовата престъпност. Това обаче не означава, че във всяко населено място ще има полицейско присъствие, уточни вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. В някои села ще има патриулиране и въвеждане на други технически мерки за по-интензивно строителство на системи за видеонаблюдение и инсталиране на паник бутони.

bnt avatar logo
от БНТ
09:01, 11.01.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

За борбата с битовата престъпност се използва и подходът на съвместно сътрудничество с другите институции. Чрез създаването на 255 местни комисии МВР иска да се ангажират всички институции на местно ниво да помагат. Бъчварова изтъкна, че е много важна ролята на социалните служби, на инспекторатите в образованието, на данъчните служби.

Румяна Бъчварова, вицепремиер и министър на вътрешните работи в оставка: Започваме един процес, даваме възможност и на административните мерки да бъдат въведени, за да създадем един нов и по-интензивен ред за борба с битовата престъпност. Още една-две седмици нашето правителство ще работи по тази организация, но всяко следващо ще влезе в една организация, която е създадена и дава резултати.

Римяна Бъчварова обясни, че тази организация е създадена сега, а не по-рано, защото е била нужна промяна в Закона на МВР, както и пари. С отпуснатите средства за гориво сега е възможно да се активира патрулирането, а с останалите 2 млн. лева ще бъдат закупени 300 нови автомобила, така че до май месец МВР ще разполага с 600 нови автомобила.

Относно мигрантския натиск Бъчварова заяви, че е намалял и през последните дни опит да преминат през границата ни правят от 2 до 4-ма души. По думите ѝ миналата година със 70 процента се е увеличил броят на изведените от страната бежанци. 1 400 афганистанци вече са върнати в страната им.

Бъчварова се надява на приемственост и е подготвила списък на своя наследник в МВР.


Още акценти от разговора с Румяна Бъчварова гледайте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Унгария раздават топли дрехи на хора в нужда
В Унгария раздават топли дрехи на хора в нужда
Само една четвърт от селата в България са с постоянно полицейско присъствие
Само една четвърт от селата в България са с постоянно полицейско присъствие