Валери Симеонов: Сделката за опрощаването на дълговете е между Борисов и Доган

Предварителна договорка ли е решението за опрощаване на дълговете на Главното мюфтийство и ще има ли размествания в политическия пъзел след спорните промени в Закона за вероизповеданията - темата в Сутрешния блок на БНТ коментира Валери Симеонов, депутат от ПГ на Обединени патриоти, председател на НФСБ.

от БНТ
08:42, 12.03.2019
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Опрощаването на дълговете е порочна практика, при която се насърчава нарушител на закона да не плаща данъци, като те му се опрощават. Мантрата за националната сигурност и тези шаблонни заклинания да няма етническо напрежение, всъщност водят до едно решение, което най-вероятно ще мине и на второ четене, смята Симеонов.

Валери Симеонов, депутат от ПГ на Обединени патриоти, председател на НФСБ: Много често, да не кажа винаги, когато има някаква непочтена сделка или действие, то се прикрива или под маската на секретност или националната сигурност. В случая става въпрос за един некоректен длъжник, който продължително време не си плаща данъците. Сделката е между Борисов и Доган. Това решение не е съгласувано с Обединените патриоти, което е елементарна коалиционна етика. Това решение е с натиск отгоре и с него държавата се отказва от взимания, които вече е постигнала със съдебни дела.

За заплати на имамите се получават по два милиона от Турция, категоричен е Симеонов.

Валери Симеонов, депутат от ПГ на Обединени патриоти, председател на НФСБ: Основната част от тези осем милиона дългове са натрупани от загубени дела по отношение на претенциите на Главното мюфтийство за вакъфските имоти, които са трайно, изконно, собственост на държавата, за които има споразумение между България и Турция, с което турската държава се отказва от тях. Само от тези дела Главното мюфтийство дължи над пет милиона лева - държавата трябва да получи тези пари.

Главният мюфтия е лице, което е осъждано, той не може да бъде източник на достоверна информация, категоричен е Симеонов.

Валери Симеонов, депутат от ПГ на Обединени патриоти, председател на НФСБ: Подходът при финансиране на вероизповеданията трябва да бъде променен - защо всички да сме длъжни да плащаме данъци - ние може да сме атеисти, например?

Може да вземем успешни подходи от други държави, например Унгария. Тук цялата работа е да се прикрие схемата на източване на българската държава от мюфтийството, категоричен е бившият вицепремиер. Той заяви, че директно отправя упрек към министър-председателя, който е в основата на това опрощаване.

По темата за строителство на АЕЦ "Белене", Симеонов заяви, че трябва да изчакаме появата на реален инвеститор, който е готов да завърши централата.

Валери Симеонов, депутат от ПГ на Обединени патриоти, председател на НФСБ: Медведев каза, че Русия е готова да построи АЕЦ "Белене", а не да участва при условията, поставени от българска страна.

Най-вероятно ще се явяваме самостоятелно на евроизборите, каза в заключение Симеонов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Най-големият познавач на ретината в света: д-р Кефалов - специално за БНТ
Най-големият познавач на ретината в света: д-р Кефалов - специално за БНТ
Еврото и ние: Как единната валута ще се отрази на цените и доходите у нас
Еврото и ние: Как единната валута ще се отрази на цените и доходите у нас