НОВИНИ

Варшавската среща на НАТО е сигнал за възраждане на алианса

Варшавската среща на високо равнище на НАТО е сигнал за възраждане на алианса. За пръв път от много години организацията сериозно се захвана с политиката на възпиране чрез сплашване. От това несъмнено ще спечелят Полша и балтийските държави, коментира в полския вестник "Газета виборча" журналистът Павел Вронски.

bnt avatar logo
от БТА
09:49, 10.07.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света
варшавската среща нато сигнал възраждане алианса

Това, че ситуацията в НАТО се променя, личеше от встъпителното изказване на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг, който за пръв път не призоваваше страните членки към увеличаване на разходите за отбрана, а информира, че през 2016 г. те са се увеличи с три процента, пише коментаторът. Той вижда поредния положителен сигнал и в поканата следваща среща на пакта да се състои догодина в новата му централа в Брюксел, след като от шейсетте години алиансът се е помещавал във временни сгради.

Полският вестник обобщава резултатите от срещата, наблягайки на решението за разполагане на войски на НАТО в Полша и балтийските страни, като посочва, че това е изпълнение на обещанието, дадено от президента на САЩ Барак Обама на 4 юни 2014 г., на годишнината на изборите в Полша от 1989 г., проправили пътя на полската демокрация.

В Полша ще бъде разположен батальон под командването на САЩ, в който ще влизат също британци и канадци, говори се и за германско подразделение, пише "Газета виборча". В Литва ще е разположен батальон под командването на Германия с участието на страните от Бенелюкса, Франция и Норвегия. В Латвия ще има батальон под канадско командване, в който ще влизат и войници от Полша, Португалия и Италия. Батальонът в Естония ще е под британско командване, в него ще участва и Дания. Съставите на батальоните и мястото, където ще бъдат дислоцирани още не са уточнени.

Като важен резултат от срещата във Варшава вестникът изтъква и договореното увеличаване до 40 хиляди души на т.нар. сили на НАТО за свръхбързо реагиране, наричани и Копието на НАТО. Те ще са готови за прехвърляне само за няколко дни в райони на конфликт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортен празник на Витоша
Спортен празник на Витоша
Наплив за Медицинския университет в София
Наплив за Медицинския университет в София