НОВИНИ

Вим Вендерс участва в дискусия за възможностите пред европейските творци

Режисьорът Вим Вендерс отново е в България. Среща с ученици и участие в дискусия за възможностите пред европейските творци съпътстват програмата му. Ведндерс разговаря с публиката в Дома на киното, заедно с еврокомисар Мария Габриел и министъра на културата Боил Банов.

Айше Сали
от Айше Сали
22:56, 05.04.2019
Чете се за: 00:45 мин.
Още
вим вендерс участва дискусия възможностите европейските творци

Какво от миналото искаме да пренесем в бъдещето и как да разпознаваме истината? Във времето на дигитализацията един от най-големите европейски творци потърси отговорите заедно с учениците от Втора английска езикова гимназия и публиката в Дома на киното. И при тази среща Вим Вендерс не изневери на добре познатия си стил - да събира на едно място различни светове.

Вим Вендерс, режисьор: Американската мечта е измислена от киното. От европейците, които се заселват в Америка и я създават. Днес повече от всякога ние имаме възможността да създадем европейската мечта. Живеем на континент, на чиито начин на живот завижда целият свят. Днес с прехода от аналогова към дигитална технология можем да преоткрием тази мечта - за една Европа на културите.

Европейската комисия ще работи заедно с големия режисьор за образование, което да възпитава младите поколения към по-голямо уважение на интелектуалния труд.

Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика: 94% от сваленото незаконно съдържание е с нарушени интелектуални права. 94% се появява 24 часа по-късно върху друга платформа. Не мога да се примиря с тази цифра.

Създаване на платформа със значимите европейски филми и 30% по-висок бюджет за програма "Медия" бяха сред другите теми, обсъдени на дискусията. А следващата среща на българската публика с творчеството на Вим Вендерс ще бъде на 10 април, с прожекцията на документалния филм на режисьора за папа Франциск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Десетки палестинци са ранени при сблъсъци на границата с Израел
​Десетки палестинци са ранени при сблъсъци на границата с Израел
​Виктор Орбан не спира да критикува Брюксел
​Виктор Орбан не спира да критикува Брюксел