НОВИНИ

Цацаров: Изключва се възможността за умишлено причиняване на инцидента в Хитрино

Една от водещите версии на разследването на прокуратурата за инцидента в Хитрино е високата скорост на влака. Това заяви в Шумен главният прокурор Сотир Цацаров, като подчерта, че с официална версия ще се ангажира след експертизата. Прокуратурата разследва всички по веригата, на първо място фирмата превозвач "Булмаркет". Назначени са 24 експертизи, разпитани са 31 свидетели, включително и машинистите. Към 17 часа приключи огледът на местопроизшествието, в което участват магистрати от 4 прокуратури, следователи и експерти. За разследването са иззети всички видео и фотоматериали.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
19:22, 13.12.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
цацаров изключва възможността умишлено причиняване инцидента хитрино

Главният прокурор обясни, че държавното обвинение изключва възможността за умишлено причиняване на инцидента.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Считаме, че една от водещите версии е скорост, далеч над ограниченията за скоростта за навлизане на гарата. Влакът се е движел, изпреварвайки своето разписание. Той трябвало да пристигне в 6,02 в гарата в Хитрино, да престои там до 6,07, изчаквайки в отклонението насрещен пътнически влак. Влакът е пристигнал 15 минути по-рано. Експертизата по отношение на скоростта ще ни даде бързината, с която влакът е навлязъл в района на гарата.

Основните насоки, по които работи обвинението, са проверка на фирмите, свързани с превоза на опасния товар.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Това е самата компания "Булмаркет", товародателят и товарополучателят, с оглед на превозването на опасните товари, производителят и съответно търговецът, който е свързан с превоза на този товар. Част от товара е бил предназначен с крайна гара Русе, пропиленът е следвало да влезе в Румъния. На трето място това касае самия влак, като казвам влак всичко от организацията на гарата в "Нефтохим" в Бургас, действията на маневрената бригада, на опериращата там фирма.

Сотир Цацаров обясни, че са направени огледи на двете локомотивни машини, иззети са четящите устройства. Едното вече е разчетено, за другото експертизата ще бъде готова в понеделник. Проверката на железопътната инфраструктура и на сигнализацията не е показала отклонения.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Този оглед има за цел да фиксира цялостното разположение на влаковата композиция след произшествието, разположението върху релсите.

Цацаров коментира и поръчаното от превозваческата фирма разследване на френски и немски компании, като беше категоричен, че то няма никаква процесуална стойност. Той допълни, че на този етап разследването е за причиняване на смърт по непредпазливост и виновниците могат да бъдат наказани от 5 до 20 години затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима от пострадалите в Хитрино все още са в тежко състояние
Четирима от пострадалите в Хитрино все още са в тежко състояние
Всички цистерни в Хитрино са изпразнени и могат да бъдат преместени
Всички цистерни в Хитрино са изпразнени и могат да бъдат преместени