НОВИНИ

Висш белгийски дипломат ще координира преговорите за Брекзит

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск назначи белгийския дипломат Дидие Сейоус за координатор на преговорите с Великобритания за излизането й от ЕС, предаде Ройтерс, като цитира говорител на Туск.

bnt avatar logo
от БТА
22:39, 25.06.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света
висш белгийски дипломат координира преговорите брекзит

Новият ръководител на специалния екип за преговорите с Обединеното кралство (Brexit Task Force) Дидие Сейоус досега бе директор на департамента за транспорт, телекомуникации и енергетика в Европейския съвет. Преди това е бил шеф на кабинета на предшественика на Туск - Херман ван Ромпой и говорител на бившия белгийски премиер либерал Ги Верхофстат. "Мога да потвърдя, че има специален екип, който ще се заеме с преговорите", каза пред Франс прес говорител на Туск.

Очаква се британското правителство да поиска задействане на член 50 от Лисабонския договор с клауза за доброволно и едностранно излизане от ЕС, която досега не е използвана. Предстоят дълги преговори, които могат да продължат две години, за да се определят новите отношения между ЕС и Великобритания.
Преговорите с Лондон по юридическите аспекти на "развода" между ЕС и Великобритания ще води Европейската комисия. Но Туск, като председател на Европейския съвет, който обединява националните лидери, ще трябва да посредничи в политическите споразумения, които да доведат до окончателен договор за излизане на Великобритания от ЕС, добавя Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Привърженци на членството на Великобритания в ЕС протестираха в Лондон
Привърженци на членството на Великобритания в ЕС протестираха в Лондон
Доналд Тръмп беше освиркан в Шотландия от протестиращи
Доналд Тръмп беше освиркан в Шотландия от протестиращи