ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Внос на евтини суровини подбива цените на млякото у нас

bnt avatar logo от Автор: Петя Иванова, Оператор: Илко Илиев
A+ A-
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Млекопроизводители от варненския регион са заплашени от фалит заради вноса на евтино мляко от чужбина. Най-често некачественият продукт идва от Полша или Румъния и подбива цените на родните производители. Те са принудени да продават на прекупвачите литър...

Внос на евтини суровини подбива цените на млякото у нас

Млекопроизводители от варненския регион са заплашени от фалит заради вноса на евтино мляко от чужбина. Най-често некачественият продукт идва от Полша или Румъния и подбива цените на родните производители. Те са принудени да продават на прекупвачите литър мляко за около 50 стотинки, което е близо да себестойността му и ги лишава от печалба и възможности за инвестиции.

Николай Узунов от варненското село Доброглед произвежа мляко само от година. Започва с очакването, че законодателните промени, които позволяват на производителя да продава сам, прескачайки прекупвачите, дават шанс на неговия бизнес.

"Преценихме, че има благоприятни условия за такъв тип ферма, като идеята беше да имаме малко на брой крави, но с различно по качество мляко. По наредба 26, която да ни позволи преработка на собствената продукция и реализацията до крайния производител", разказа той.

Некоректни производители си позволяват да влагат в продуктите вносни суровини. От колегите си Николай е чувал, че в региона най-често се ползва мляко от Румъния и Полша. Друг проблем в бранша е намирането на квалифицирани кадри. Въпреки високата безработица, в региона няма желаещи, защото макар и добре платена, работата е тежка.

"Като цяло това е един много сериозен проблем за всички и буквално ако се наложи да бъде заместен някой от хората, които работят, много трудно би могло да му се намери подходящия заместник", оплака се Узунов.

За да бъде конкурентен на пазара, Николай купува крави от рядката и стара порода „българско родопско говедо“, чието мляко е с най-добрите вкусови качества у нас.

"То е с различен цвят жълто-карамелено, с доста по висока масленост, през този сезон в момента маслеността му е 6.3 процента, което са уникални показатели за краве мляко", обясни той.

Според Николай решението на проблемите в бранша е адекватна дълготрайна политика, която да гарантира изкупната цена на месото и млечните продукти у нас.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?