НОВИНИ

Външните министри на ЕС в София обсъдиха ситуацията в Сирия

Конфликтът в Сирия беше първата тема на разговорите на външните министри днес. И макар и върховният представител на Евросъюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини да постави акцент върху хуманитарния аспект, централно място заеха коментари на думите на френския президент Еманюел Макрон, че ако има доказателства за използване на химически оръжия срещу цивилни в Сирия, Франция ще нанесе удар.

bnt avatar logo
от БНТ
21:45, 15.02.2018
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Могерини посочи, че Евросъюзът винаги е бил твърд в подкрепата си за работата на системата на ООН за наблюдение на използването на химически оръжия и всяко движение в това отношение трябва да бъде наблюдавано по възможно най-сериозен начин. Френският външен министър също постави акцент върху хуманитарната ситуация в района.

А първият дипломат на Австрия предупреди, че трябва много да се внимава, когато двете най-големи армии в НАТО са изправени една срещу друга в Сирия. Карин Кнайсл визира турската операция срещу кюрдите в Африн.

Федерика Могерини - Върховен представител на Евросъюза по въпросите на външната политика и политиката на сигурност: Войната продължава и хуманитарната ситуация остава драматична. Целта ни е да осигурим химанитарна помощ за сирийците и в страната, и в съседните страни - Йордания, Ливан и Турция.
Жан-Ив Льо Дриан - министър на Европа и външните работи на Франция: Ние сме в ситуация на гражданска война и има риск от голяма криза в региона.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец загуби от Милан с 0:3
Лудогорец загуби от Милан с 0:3
Борис Джонсън: Много се радвам да съм в България
Борис Джонсън: Много се радвам да съм в България