НОВИНИ

Военната операция за отвоюване на Фалуджа в Западен Ирак в нова фаза

Военната операция за отвоюване на Фалуджа в Западен Ирак навлезе в нова фаза, след като съюзническите войски превзеха ключови подстъпи към града. Иракската армия е обградила напълно града, който е в ръцете на "Ислямска държава". Същинската битка за града предстои. Много хора успяха да избягат от Фалуджа, но там все още има десетки хиляди местни жители, които са под контрола на джихадистите.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
06:19, 30.05.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Над 800 души са успели да избягат от Фалуджа само за един един ден. Градът е в ръцете на "Ислямска държава". Сега иракските сили се опитват да си го върнат. Офанзивата започна преди седмица. Агенцията за бежанците към ООН снабдява с храна измъчените жители на града.

Лайла, бежанка от Фалуджа: Живеехме в паника. Не можехме да си намерим хляб три месеца. Ядяхме фурми и кисело мляко. Слава Богу, че имахме това. Не можехме да си тръгнем, нямахме пари.

Фалуджа беше първият град, който, който екстремистите превзеха през януари 2014 година. Оттогава 3 милиона и 200 000 души са се пръснали из цял Ирак.

Мелиса Флеминг - Агенция на ООН за бежанците: От Фалуджа имаме драматични разкази за все повече екзекуции на мъже и по-големи момчета, които не искат да се бият на страната на "Ислямска държава". Също и за убити хора, които са се опитали да напуснат града.

В момента Фалуджа е напълно обкръжена от иракски войници и бойци от сунитски племена. Те са достигнали предградията Тарек и Мазра. Бежанците обаче явно нямат желание да се върнат.

Лайла, бежанка от Фалуджа: Не искаме да се върнем там, откъдето идваме, заради това, което видяхме. Палатка е пълна с прах, но тук живеем в мир. 

Смята се, че във Фалужда все още има 50 000 цивилни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган с критики към Русия, Иран и САЩ за участието им в Сирия
Ердоган с критики към Русия, Иран и САЩ за участието им в Сирия
Четирима европейски прокурори идват в България
Четирима европейски прокурори идват в България