НОВИНИ

Канадската поетеса Клодин Бертран в България

Известната канадска поетеса Клодин Бертран пристигна у нас да представи творчеството си. Тя ще бъде удостоена с титлата "доктор хонорис кауза" на Пловдивския университет. Още с пристигането си, тя изрази очарованието си от българската природа, за която каза, че ще намери отглас в стиховете й. Стоил Рошкев се срещна с поетесата веднага след пристигането й.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
21:48, 29.05.2016
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Родената в Монреал поетеса Клодин Бертран е лауреат на голямата международната награда за поезия „Тристан Цара". Основателка е на литературното списание "Аркада", уникално издание на френски език в Северна Америка, посветено на творбите на жени. Автор е на десетки стихосбирки, между които „Скитащ идол" и „Последната жена".

Клодин Бертран - поетеса: Поезията заема основно място в живота ми. Преподавала съм 30 години френска литература. Мисля, че в България това, което ми направи най-силно впечатление, беше природата. Видях Витоша. Смятам, че българската природа, ще ми даде позитивни вдъхновения, които бих искала да изразя и в своята поезия.

Преводачката на Клодин Бертран от френски на български език Димана Иванова коментира, че стихосбирките на канадската поетеса са я привлекли с модерната си форма.

Димана Иванова - поетеса и преводач: Тя ме заинтригува най-вече с тази поетика на френските символисти и темите за смъртта, за любовта в смъртта. Драматични стихове, бих казала дори, не само аз, но казали са го и канадски критици - че тази поезия е по някакъв начин, поезия на дивото, на девственото.

Кой поет, като преподавател би препоръчала Клодин Бертран, от когото бихме могли да се научим да пишем стихове, канадската поетеса отговори: французинът Шарл Бодлер и канадецът Емил Нелиган.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 години от битката при Вердюн
100 години от битката при Вердюн
Топлата вода поевтинява с до 16% от 1 юли
Топлата вода поевтинява с до 16% от 1 юли