Родни специалисти успокояват, че преработеното месо не е толкова вредно, както се твърди в последния доклад на Световната здравна организация. Според изследванията яденето на 50 грама обработено червено месо може да е канцерогенно, но засега няма...
Родни специалисти успокояват, че преработеното месо не е толкова вредно, както се твърди в последния доклад на Световната здравна организация. Според изследванията яденето на 50 грама обработено червено месо може да е канцерогенно, но засега няма неопровержими доказателства за това.
Технолози твърдят, че не трябва да слагаме всички продукти от животински произход под общ знаменател. Според тях по-съществено е как се приготвя месото и какъв е периодът, в който то се консумира. Вакуумираните меса, преработените, които имат срок на годност повече от 6 месеца, предполагат по-голям риск, но този риск отново остава в пъти по-малък, сравнен с опасността, която носят тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.
Консумацията на бекон, наденички, шунка и още редица сурово-сушени колбаси увеличават риска от рак от дебелото черво, твърдят от Световната здравна организация. Вредни са и червените меса – свинско, говеждо и агнешко.
Според технолозите начинът на обработка на месото е много по-вредно, отколкото съставките, които се влагат в него.
Илияна предпочита да готви с прясно месо, вместо със замразено. А колбаси купува рядко.
Технолозите по месото препоръчват да консумираме повече пилешко месо и риба. От Световната здравна организация пък съветват да се храним като гърците. Да се придържаме към Средиземноморската диета – повече зеленчуци, плодове, ядки, риба и да ограничим приемът на млечни и месни продукти.
На практика почти нищо, което има трайност до 2017 година, не може да се приеме, че е полезно за консумация. В това число влизат всички категории преработени хранителни продукти. Ако приготвяте зеленчуци в тиган с нарушено тефлоново покритие, рискът от тежки заболявания също се увеличава – предупреждават здравни експерти. Затова здравословният избор е в пълноценното хранене с пресни продукти и ограничено количество свежи меса, приготвени по стари домашни рецепти.
Пуснаха под гаранция шефа на частна АГ болница в Пловдив, обвинен за присвояване на милиони
Мотористи, облечени като Дядо Коледа, преминаха по столични булеварди (ГАЛЕРИЯ)
"Нова година - нова валута": Опитът на Португалия и Австрия по пътя към еврото
Откриха над 400 кг тютюн за наргиле без бандерол в складове под наем (СНИМКИ)
Българин почина в САЩ: Мъжът е бил в център за задържане на имигранти в Мичиган