ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Вредно ли е месото, което консумираме?

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Родни специалисти успокояват, че преработеното месо не е толкова вредно, както се твърди в последния доклад на Световната здравна организация. Според изследванията яденето на 50 грама обработено червено месо може да е канцерогенно, но засега няма...

Вредно ли е месото, което консумираме?

Родни специалисти успокояват, че преработеното месо не е толкова вредно, както се твърди в последния доклад на Световната здравна организация. Според изследванията яденето на 50 грама обработено червено месо може да е канцерогенно, но засега няма неопровержими доказателства за това.

Технолози твърдят, че не трябва да слагаме всички продукти от животински произход под общ знаменател. Според тях по-съществено е как се приготвя месото и какъв е периодът, в който то се консумира. Вакуумираните меса, преработените, които имат срок на годност повече от 6 месеца, предполагат по-голям риск, но този риск отново остава в пъти по-малък, сравнен с опасността, която носят тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.

Консумацията на бекон, наденички, шунка и още редица сурово-сушени колбаси увеличават риска от рак от дебелото черво, твърдят от Световната здравна организация. Вредни са и червените меса – свинско, говеждо и агнешко.

Според технолозите начинът на обработка на месото е много по-вредно, отколкото съставките, които се влагат в него.

Илияна предпочита да готви с прясно месо, вместо със замразено. А колбаси купува рядко.

Технолозите по месото препоръчват да консумираме повече пилешко месо и риба. От Световната здравна организация пък съветват да се храним като гърците. Да се придържаме към Средиземноморската диета – повече зеленчуци, плодове, ядки, риба и да ограничим приемът на млечни и месни продукти.

На практика почти нищо, което има трайност до 2017 година, не може да се приеме, че е полезно за консумация. В това число влизат всички категории преработени хранителни продукти. Ако приготвяте зеленчуци в тиган с нарушено тефлоново покритие, рискът от тежки заболявания също се увеличава – предупреждават здравни експерти. Затова здравословният избор е в пълноценното хранене с пресни продукти и ограничено количество свежи меса, приготвени по стари домашни рецепти.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?