НОВИНИ

Върховният съд на Италия даде зелена светлина на референдума на Матео Ренци

Висшият касационен съд на Италия даде днес зелена светлина за национален референдум за промени в конституцията, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
20:50, 08.08.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света
върховният съд италия даде зелена светлина референдума матео ренци

Съдът постанови, че са събрани повече от необходимите 500 000 валидни подписа в подкрепа на допитването. Правителството разполага с 60 дни да реши на коя дата да бъде гласуването - вероятно в периода октомври - декември.

Двете камари на италианския парламент одобриха през април предложените от правителството реформи на Конституцията. Промените в приетата през 1948 г. Конституция обаче трябва да бъдат одобрени на референдум.

Премиерът Матео Ренци заложи политическото си бъдеще на това допитване. Италианският премиер обеща да подаде оставка, ако не получи желания резултат. Според Ренци поправките в основния закон са единственият начин да се постигне по-голяма политическа стабилност, като се сложи край на честата смяна на правителства, спъващо съживяването на икономиката.

Ако промените в Конституцията бъдат одобрени на референдума, Сенатът повече няма да участва в одобряването на бюджета или приемането на по-голямата част от другите закони и няма да може да сваля правителството, като не му гласува доверие. Тези правомощия ще има само Камарата на депутатите. Запазва се правото на сенаторите да участват в избирането на държавен глава и на конституционни съдии. Сенатът ще може и да предлага промени на законите, одобрени от Камарата на депутатите, но тези предложения няма да са юридически обвързващи.

Броят на сенаторите ще бъде намален от 315 на 100, които няма да се избират пряко, а от властите на 20-те италиански области. Сенатът според замисъла ще представлява интересите на регионалните власти при управлението на страната. Същевременно се увеличават правомощията на централното правителство за сметка на областите, които губят повечето си правомощия, например в политиката за опазването на околната среда, националните транспортни мрежи, енергийната политика и др.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Благоевград събират помощи за бедстващите хора в Скопие
В Благоевград събират помощи за бедстващите хора в Скопие
Деца промиваха златоносен пясък в Кюстендил
Деца промиваха златоносен пясък в Кюстендил