НОВИНИ

Връзката между атентатите в Брюксел и Париж

Париж, Брюксел, Анкара, Бейрут, Истанбул... тероризмът не познава граници. Вчерашните атентати в белгийската столица обаче имат директна връзка с атаките в Париж от 13 ноември. Извършителите са част от една и съща джихадистка клетка. В Париж загинаха 130 души, стотици бяха ранени. Кое е общото и кое различава вчерашните нападения в Брюксел - репортаж на Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:05, 23.03.2016
Чете се за: 01:09 мин.
По света

13 ноември - концертна зала Батаклан в Париж.

22 март - метростанция Малбек в Брюксел.

Пронизващият писък на терора е един и същ - в Брюксел, в Париж, в Анкара, в Бейрут, в Сан Бернардино.....

Вчера Париж първи прегърна Брюксел. И на 13 ноември, и на 22 март ударите бяха извършени в рамките на минути.

В Париж ударите започнаха в 21:20 ч. вечерта - 4 мишени - Стад дьо Франс, ресторант, бар, концертна зала.

В Брюксел терорът започна в 9 часа местно време - първо две експлозии разтърсиха летище Завентем, последва трети взрив в метростанция Малбек.

Атентатите в Париж се прицелиха срещу начина на живот на европейците, атаките в Брюксел покосиха хора от 40 националности. Символът на мишената - място, на което всички първо са европейци, а след това граждани на своята държава. Джихадистите избират за целта - оживени транспортни възли.

Но най-ясно очертаният паралел между двата атентата са извършителите. Начело на парижките атаки стоеше Абделхамид Абауд. Той е лидерът на групата от 11 атентатора - пряко свързани с извършителите на вчерашните нападения в Брюксел.

Братята Баркауи - единият се взривява на летище Завентем, другият на метростанция Малбек. И двамата са свързани със Салах Абдеслам - атентаторът от 13 ноември, който в продълежние на 4 месеца успяваше да избяга на полицията и беше заловен само преди 5 дни.

Всички те принадлежат към една терористична клетка, родени са в Европа, израснали са заедно - те са врагът вътре в нас. Всички бяхме Париж след 13 ноември, а вчера реакцията беше еднозначна - менекен Пис в отговор на терора.

Лаура - жител на Париж: Има повече гняв, вместо страх. Не се страхувам, все още живея в Париж, излизам, ходя до Батаклан. Няма страх, а желание да им покажем, че няма да спечелят, ние сме по-силни.

Но битката на европейци тепърва започва. И атентатите в Париж, и тези в Брюксел са планирани месеци предварително и се отличават с изключителна координация. И в двата случая терористите успяват незабелязано да реализират своя заговор под носа на службите за сигурност. А това означава едно, твърдят анализаторите, че джихадистките мрежи са се консолидирали много надълбоко в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забранен достъп до дома
Забранен достъп до дома
Адел почете паметта на загиналите в Брюксел с песен на Боб Дилън
Адел почете паметта на загиналите в Брюксел с песен на Боб Дилън