НОВИНИ

Оцелели при три атентата

Тинейджър и футболист, оцелели по чудо в серия атентати, се превърнаха в световна новина.

bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 23.03.2016
Чете се за: 01:42 мин.
По света

Деветнайсетгодишният младеж от САЩ Мейсън Уелс е бил единият от трима американски мисионери мормони, спасили се при вчерашното нападение в белгийската столица. Младежът обаче имал късмета да се отърве и при два предишни атентата - този на маратона в Бостън на 15 април 2013 г. и нападенията в Париж през ноември, които отнеха живота на 130 души, посочва турският в. "Хюриет". При вчерашните бомбени атаки в Брюксел Мейсън се спасил само с леки охлузвания.

Британският вестник Гардиън пише, че Уелс заедно с още двама мисионери - единият на 66, другият - на 20 години, закарали свой колега от Франция на летището когато станал атентатът.

По странно стечение на обстоятелствата, преди 3 години Мейсън придружавал майка си на маратона в Бостън. Жената участвала в състезанието. Когато братята Царнаеви взривили самоделната си бомба Мейсън се оказал на една пряка от мястото на взрива.

Епископ Скот Бонд от "Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни“ казва пред "Гардиън" че е невероятно да се окажеш повече от веднъж в подобна ситуация,

Всеки от нас би бил сериозно стреснат, но мисля, че Мейсън е такъв човек, който би се справил с това по-добре от който и да било друг, казва Cкот Бонд.

Родителите на Уелс разказват, че той е бил в Париж по време на атентатите там през ноември 2015 година, за късмет - в друга част на града, не там където са били нападенията.

Уелс е от щата Юта. Местният вестник "Юта дезърт нюз" съобщава, че двамата младежи - Мейсън и 20-годишният Джоузеф Емпи са ранени и с обгаряния. Уелс има обгаряния по ръцете, краката и малко по лицето. Най сериозна е раната в петата и глезена, но близките на младежа не знаят точно колко тежка е тя.

В телефонен разговор Мейсън обяснил на родителите си как лекарите го уверили, че изгарянията по главата няма да оставят белези. Те са от дясната страна и към ухото. Дясната му ръка също е с изгаряния. Младежът обаче запазва висок дух и казва, че ще се оправи.

;

Румънският в. "Гъндул" съобщава междувременно за 20-годишния белгийски футболист Джейсън Денайър, който също е преживял три атентата, при това в рамките на едва десет дни: два в Турция и един в Белгия.

Денайър е играч на Манчестър сити, който през лятото на 2015 г. бил нает от истанбулския отбор Галатасарай.

През последните десет дни централният нападател е преживял цели три атентата и всеки път е оставал невредим.

Първото терористично нападение в близост до него беше миналата седмица в Анкара след мача на неговия Галатасарай с Генчлербирлиги. Тогава живота си загубиха 37 души, а други 100 бяха ранени.

Вторият атентат, който футболистът преживял, беше този уикенд в Истанбул, в близост до гимназията Галатасарай в района на площад Таксим.

Третият път бил вчера в Брюксел, където Джейсън Денайър заминал, след като бил повикан в националния отбор на Белгия. 34 души загинаха, а близо 200 бяха ранени при три атаки на летището и в метрото в Брюксел вчера. Отговорност пое групировката "Ислямска държава".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българска група се завърна от Брюксел
Българска група се завърна от Брюксел
Повишени мерки за сигурност преди католическия Великден
Повишени мерки за сигурност преди католическия Великден