НОВИНИ

Във Варна показаха как се вари бира

Как се прави бира показаха нагледно във Варна любители на кехлибарената напитка. За няколко часа те разкриха технологията пред отбрана публика. Все повече хора, предпочитат занаятчийската бира. Тя е малко по-скъпа, но качеството ѝ е гарантирано. И заради използваните съставки се определя като био бира.

bnt avatar logo
от Мартин Николов
09:36, 01.05.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

За все повече хора варенето на бира в домашни условия се превръща в хоби. Оказва се, че технологията не е толкова сложна, необходими са само желание, подходящо оборудване и търпение.

Алдо Давидов, търговец на крафт бири: Естествено най-важното са добрите съставки, първо - добър малц, качествен, освен малца, към съставките се добавя и добър хмел.

При производството на бира в домашни условия има няколко стъпки, при които много важно условие е точната температура.

Алдо Давидов, търговец на крафт бири: Накисване на малца в гореща вода при определена температура, за да се извлекат определени захари, които ни трябват, след което тази течност се сварява, добавя се хмела за вкус.

Така приготвеното пиво трябва да ферментира един месец в затворени съдове.

Ангел Маринов: Слушаме, обсъждаме нали как бихме си го направили и ние. Вече въпросът е дали ще потръгне.
д-р Камен Тасков: Възможността за правенето на тази бира изключва летните горещини, защото ферментацията е между 18 и 20 градуса.

Бирата, приготвена собственоръчно, се отличава от масовото производство, защото при варенето може да се експериментира с вкусовете.

д-р Борислав Даковски: Добре е да се опитват различни видове бира, тогава човек установява от какво има нужда в конкретния момент.

Майсторите на крафта успокояват, че не всеки успява да си направи бира от първия път, но експериментите могат да доведат до постигането на уникален вкус, непознат сред съществуващите днес 120 стила пиво.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Сан Диего уби мъж, който простреля 7 души край басейн
Полицията в Сан Диего уби мъж, който простреля 7 души край басейн
Нов катер за екологичен мониторинг на крайбрежната зона
Нов катер за екологичен мониторинг на крайбрежната зона