НОВИНИ

Във Вълчи Дол работи единственият дарак за прежда в Източна България

Един от малкото останали дараци за производство на прежда от вълна у нас се намира във Вълчи дол. С бизнеса се занимава семейството на Венета Даракчиева. Тя и съпругът ѝ са единствените в Източна България, които преработват вълна. За технологията и бъдещето на този стар занаят вижте в репортажа.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Елена Георгиева
17:00, 20.02.2018
5003
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Обработката на вълна с дарак е семеен бизнес за рода на Венета Даракчиева от Вълчи дол. Затова говори и фамилията ѝ. Тя е третото поколение, което се занимава с този занаят.

Венета Даркчиева – собственичка на дарак
“Прадядо ми е имал дарак, който се е задвижвал с магаре, дядо ми са имали дараци. Впоследствие, когато е дошъл социализмът, са им отнели дараците и постепенно докато стигне до мен и съпруга ми. И ние си купихме нов дарак, който е двударачен състав, с трамвай, с кош кантар.“

Машините са от 70-те години на миналия век, купени са от завод за текстил в Добрич. С поддръжката им се занимава основно съпругът на Венета - Васил Господинов.

Васил Господинов – собственик на дарак
“Всичко е импровизация, части няма, това е цяла една наука, защото трябва да се преде, да се тъче, да се снове.”

Венета и Васил се занимават основно с производство на прежда за ръчно плетиво и материали за мартеници. Преди няколко години са изработвали и одеяла, но поради липса на материали са ги спрели.

Венета Даркчиева– собственичка на дарак
“Тежи ми, че не ги работя, бяха много красиви, дебели, хубаво българско одеяло.”

Репортер зад кадър: Напоследък естествените материали не достигат, а за да се пусне даракът, трябва да се зареди поне с 50 килограма вълна.

Васил Господинов - собственик на дарак
“ Преди работехме на ишлеме, клиентите си носеха вълните, а ние изработвахме, а сега вече всички идват купуват готова продукция и материала го набавяме ние. “

Венета и Васил не изключват и възможността обработката на вълната с дарак да бъде част от туристическите атракции, с които Вълчи дол да привлича туристи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте В кадър: Разказ за последната песен на Васил Левски
Гледайте "В кадър": Разказ за последната песен на Васил Левски
Първото заседание по делото срещу Йоан Матев ще бъде на 12 април
Първото заседание по делото срещу Йоан Матев ще бъде на 12 април