НОВИНИ

Възпоменателна церемония в Хирошима

Япония отбеляза 71 вата годишнина от американската атомна бомбардировка над Хирошима. Възпоменателна церемония се проведе в Парка на мира в града.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:40, 06.08.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света
Снимка:

Камбанният звън в Хирошима се разнесе точно в осем часа и 15 минути, местно време. В този час на 6 август 1945 избухва бомбата, хвърлена от американския бомбардировач Енола Гей над града. Загиват 140 000 души.

Паметта на жертвите на атомната бомбардировка в Хирошима беше почетена с минута мълчание в цяла Япония. Хиляди местни жители, политици и представители от 91 страни присъстваха на възпоменателната церемония в Парка на мира, която се провежда всяка година.

Шиндзо Абе, премиер на Япония
"Япония ще продължава да подчертава важността на подкрепата за рамката на договора за неразпространение на ядрените оръжия. Ще призовем ядрени и неядрени сили към сътрудничество в усилията за създаване на свят, свободен от ядрено оръжие".

Шиндзо Абе каза още, че световната общност не трябва да допуска повторение на трагедиите в Хирошима и Нагасаки.Тази година Барак Обама стана първият американски президент, посетил Хирошима.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови мантинели по пътя за Асеновата крепост
Нови мантинели по пътя за Асеновата крепост
15 нелегални мигранти задържани в Царево
15 нелегални мигранти задържани в Царево