НОВИНИ

Взрив в центъра на Истанбул (Live Feed)

Силна експлозия е била чута в центъра на Истанбул, съобщава агенция Доган. Взривът е бил на площад Султанахмет.

Взрив в центъра на Истанбул (Live Feed)
bnt avatar logo
от БНТ
10:53, 12.01.2016
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Полицията е отцепила района на взрива.

;

BBC припомня, че Турция беше мишена на бомбени атаки от "Ислямска държава" в последните месеци. Два самоубийствени атентата в Анкара през октомври убиха повече от 100 души, а над 30 загинаха при атака в близост до границата със Сирия през юли.

;

Според непотвърдени публикации в турски медии, взривът е извършен от атентатор-самоубиец. Съобщава се за най-малко 9 жертви, засега информацията е неофициална.

;

Местните власти съобщават за най-малко 10 загинали, 15 души са тежко пострадали

;

Забранено е излъчването на живо на видеокадри от мястото на събитието, от съображение за сигурност, съобщи CNN Turk

;

Почти по същото време пожар избухна в истанбулски хотел. Не се съобщава за жертви, продължава евакуацията на хората от сградата.

;

Двама полицаи катастрофират, бързайки към мястото на инцидента. И двамата са с леки наранявания.

;

Президентът Росен Плевнелиев изрази събелознования към президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган по повод атентата в Истанбул, причинил десетки жертви и пострадали. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

;

Отчитайки повишеното напрежение, вследствие на бомбената експлозия в района на площад "Султанахмет" в туристическата част на град Истанбул, МВнР съветва пътуващите в Република Турция български граждани да проявяват повишено внимание, особено при престой в големи турски градове и известни туристически дестинации.

;

Атентаторът в Истанбул е сириец, на 27 години. При експлозията в туристическия център на града са загинали десет души, 15 са ранени. Сред жертвите има и германски граждани. Турските власти смятат, че нападението е дело на "Ислямска държава", тъй като е било насочено срещу цивилни.

;

Повечето от загиналите при атентата в Истанбул са германски граждани, съобщиха източници от канцеларията на турския премиер, цитирани от Ройтерс

;

България остро осъжда днешния терористичен акт в Истанбул, се посочва в изявление на министъра на външните работи Даниел Митов, публикувано на сайта на МВнР.

Изразявам своите най-искрени съболезнования към близките на загиналите, сред които има и чужди граждани. Солидарен съм с тяхната мъка. Искрено се надявам на пълното възстановяване на ранените в атентата, посочва външният министър.

;

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че предполагаемият извършител на днешния атентат в Истанбул е чужденец, член на "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лимон гигант в симитлийско село
Лимон гигант в симитлийско село
Кристалина Георгиева пред БНТ: Трябва да си пазим границите
Кристалина Георгиева пред БНТ: "Трябва да си пазим границите"