НОВИНИ

Замъкът на Хамлет днес

На 23 април се навършват 400 години от смъртта на Уилиям Шекспир. Великият драмаруг и поет се ражда на 26 април 1564 в Статфорд он Ейвън и умира в родния си град през 1616-та. С много събития във Великобритания и по цял свят отбелязват юбилея и началото на годината на Шекспир. Едно от местата е Кронборг в Дания - прочутият замък от трагедията "Хамлет".

замъкът хамлет
bnt avatar logo
от БНТ
22:37, 22.04.2016
8564
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Домът на Хамлет - замъкът Кронборг, или Елсинор както е в пиесата на името на близкия град, - днес е запазен и още таи атмосферата, вдъхновила Шекспир. Бардът никога не е бил в Дания, но предполага се, е научил доста за прочутия Кронборг от пътуващи английски групи. Тогава замъкът е един от най-богатите в Европа, благодарение на таксите за преминаващите през Балтийско море кораби. Тези такси предизвикват и драматични конфликти между Дания, Швеция, Англия, Германия и Норвегия - намек за това има в края на пиесата с идването на норвежкия принц Фортинбрас.

Бригите Бергман, община Северна Зеландия: Това е домът на Хамлет. Няма по-автентично място. Целият град се готвеше за това събитие, за идващото лято.

Годината на Шекспир там беше открита с представление на шекспировия театър Глоуб в присъствието на датската кралица Маргрете втора. Замъкът е международна сцена на Хамлет вече 200 години. В образа на датския принц там са превъплъщавали Джъд Лоу, Лорънс Оливие, Ричард Бъртън.

Ларс Роман Енгел, художествен директор: Много драматично чувство е да дойдеш тук, да усетиш замъка, времето, защото той е до морето. А Хамлет е много легендарна роля и привлича най-добрите актьори от чужбина. Всяка година тук показваме едни от най-добрите постановки.

Лятото на Шекспир и Хамлет тепърва предстои, но за откриването домакините подготвиха и изненада - конкурс за почитатели на Шекспир с награда - нощувка в Кралската кула в замъка, където никой не еспал вече два века. Щастливките са две американски студентки в лондонския Кингс Колидж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчиха наградите MASTER OF ART
Връчиха наградите "MASTER OF ART"
Дискусия за доброволческите отряди
Дискусия за доброволческите отряди