НОВИНИ

Западна Европа ограничава дизеловите автомобили

Ще се променят ли стандартите за вредните емисии от новите автомобили? Вчера в Европейския парламент в Страсбург се проведе дебат по темата, като по-късно се очаква доклада на Мириам Дали от Групата на социалистите и демократите, родом от Малта, да бъде гласуван. Става въпрос за съвместно предложение за регламент на ЕП и Съвета, което трябва да определи стандарти за емисиите при новите леки автомобили, като това е част от плана на ЕС за намаляване на парниковите газове. Подробностите по темата - в прякото включване на Десислава Апостолова - кореспондент на БНТ в Брюксел.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
07:57, 03.10.2018
Чете се за: 00:19 мин.
По света

Дебатът в ЕП вчера беше изключително ожесточен, темата е много актуална особено след "Дезиелгейт". В момента ЕС се опитва да приеме по-строги мерки за вредните газове, които автомобилите отделят. Целта е до 2030-та година вредните емисии да бъдат намалени с над 40%, което значи че към 2030 година по-голямата част от пазарния дял автомобили да бъде или с нулеви или с много ниски емисии.

Днес предстои гласуване и ще стане ясно дали директивата ще бъде одобрена. Товa са само част от мерките, които Брюксел предприема за по-чист въздух.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия и Индия ще подпишат договор за доставка на комплекси С-400
Русия и Индия ще подпишат договор за доставка на комплекси С-400
Мъж пострада от паднала мазилка в Казанлък - кой носи отговорност?
Мъж пострада от паднала мазилка в Казанлък - кой носи отговорност?