НОВИНИ

Започна прилагането на руско-турското споразумение за Северна Сирия

От днес по обяд руски и сирийски части патрулират в пограничните райони, където в началото на октомври турската армия осъществи военна операция. Това е част от руско-турското споразумение от снощи. НАТО днес не коментира пряко договореностите от Сочи, а Съединените щати дадоха да се разбере, че подкрепят германски план за зона за сигурност под международен контрол в Северна Сирия. Междувременно Кремъл заяви днес, че Вашингтон е предал кюрдите и ги посъветва да се изтеглят от сирийските погранични райони по споразумението между Москва и Анкара.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:23, 23.10.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Руско-сирийските патрули в зоната на турската операция трябва да улеснят изтеглянето на кюрдските бойци, твърди Русия. Руска военна полиция вече е в Манбидж и Кобане.

Ако кюрдските бойци останат в районите, посочени в руско-турското споразумениеq, сирийските граничари и руската военна полиция ще трябва да се изтеглят и да оставят всичко в ръцете на турската армия, посочи Кремъл. След шест дни изтеглянето на кюрдите трябва да инспектират руско-турски патрули.

Прекратяването на огъня в Северна Сирия е основа за политическо решение на конфликта заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който отказа да коментира руско-турското споразумение от Сочи.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: Свидетели сме на значително намаляване на бойните действия. Трябва да продължим, да надграждаме над това положение и тогава ще имаме истинско политическо, решение на конфликта в Сирия.

Столтенберг съобщи, че разполагането на противовъздушни системи Пейтриът в Турция ще бъде обсъдено на утрешната среща на министрите на отбраната от Алианса, но съюзниците ще решават индивидуално. Междувременно Москва оповести, че преговаря с Анкара за допълнителни доставки на комплекси Ес-400 за турската армия.

На този фон шефът на Пентагона Марк Еспър пристигна на необявено посещение в Ирак. Преди три дни американските части, изтеглени от Северна Сирия влязоха в иракски Кюрдистан на път за дома, а иракските военни обявиха, че не са издавали разрешение за трайно разполагане на американските части в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест срещу номинацията на Гешев за главен прокурор
Пореден протест срещу номинацията на Гешев за главен прокурор
Арабаджиев: Не можем да твърдим, че в Есекс става въпрос за български превозвач
Арабаджиев: Не можем да твърдим, че в Есекс става въпрос за български превозвач