НОВИНИ

Започна редовната среща на министрите на отбраната в НАТО

Редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО започна на 13 февруари 2019 г., в Главната квартира на НАТО в Брюксел. От българска страна в нея участва вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

започна редовната среща министрите отбраната нато
bnt avatar logo
от БНТ
11:14, 14.02.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Форумът започна със заседание на Северноатлантическия съвет, на което бяха разгледани възможните последствия за Алианса вследствие на последните развития в областта на Договора за ограничаване на ракетите със среден и малък обсег на действие (INF Treaty).

Срещата продължи със сесия, посветена на развитието на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, с фокус върху Инициативата за готовност, Концепцията за усилване на Алианса и напредъка по ускоряване на прилагането на Рамката за Юга. Министрите на отбраната приеха нови политически указания за целите и приоритетите на следващия цикъл отбранително планиране в НАТО.

Първият ден от срещата завърши с работна вечеря, на която министрите на отбраната обсъдиха темата за справедливо споделяне на тежестите и отговорностите в Алианса. Дискутиран беше постигнатият напредък по изпълнение на ангажимента за инвестиции в отбраната.

По време на работната вечеря беше препотвърден ангажиментът на Република България за постигане на параметрите за инвестиции в отбраната, както бяха договорени през 2014 г. в Уелс и които са залегнали в приетия от правителството План за нарастване на отбранителните разходи до 2024 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет са вече случаите на морбили у нас
Пет са вече случаите на морбили у нас
В Хърватия от грип са починали 75 души
В Хърватия от грип са починали 75 души