НОВИНИ

Започва процедура за независима църква на Украйна

Вселенската патриаршия в Истанбул реши да признае независима православна църква в Украйна и с това предизвика бурни, включително политически реакции, както в Киев, така и в Москва. Украинският президент Петро Порошенко приветства решението, което според него е важно за националната сигурност на Украйна. В Москва Кремъл предупреди за възможен разкол в православието.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
17:00, 12.10.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Победни възгласи в Украйна, където властите от половин година водят дипломатическа битка за независимост на Украинската православна църква. В Киев въпросът се приема като част от националната идентичност и независимост на Украйна.

Петро Порошенко, президент на Украйна: Въпросът с автокефалията надхвърля църковния живот. Затова властите се включиха в решението му. Това е въпрос на нашата независимост, въпрос на национална сигурност, на държавност и геополитика.

За канонична в останалия православен свят досега беше признавана само православната църква в Украйна към Московската патриаршия. След разпадането на Съветския съюз църквата се раздели на три. Вселенската патриаршия сега взе исторически решения - не само да започне процедура за автокефалия, но и отмени анатемите срещу киевския патриарх Филарет, който през 1992 г. се отделя от московската патриаршия, и митрополит Макарий, водач на третата църквата. Във Вселенската патриаршия отменят и решението от преди 3 века, което дава право главата на украинската църква да одобрява от Московската патриаршия.

Патриарх Филарет, водач на УПЦ-Киевска патриаршия: Сега получаваме шанс да се обединим с епархиите към Московската патриаршия, с тези, които искат да се присъединят, както и с тези на автокефалната църква.

Руската църква реагира гневно. Тя обвини Вселенската патриаршия в "нагла и агресивна намеса" в делата й. Кремъл обяви, че споделя тревогите и предупреди, че в православието ще настъпи разкол. Българският Свети синод не коментира решението от Истанбул, но вече се обяви против свикване на всеправославен събор по въпроса и реши да създаде комисия, която да разгледа критичната позиция на Московската патриаршия.

В Киев сега трябва да бъде свикан събор за обединение и избиране на общ патриарх. Едва след това Вселенската патриаршия ще връчи т.нар. томос или грамота за независимост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Половината българи не искат предсрочни избори, 39% биха гласували за нова партия
Половината българи не искат предсрочни избори, 39% биха гласували за нова партия
Турски съд освободи американския пастор Брънсън
Турски съд освободи американския пастор Брънсън