НОВИНИ

Затегнати мерки за сигурност за посещението на Доналд Тръмп в Брюксел

Драконовски мерки за сигурност в белгийската столица за посещението на Доналд Тръмп в края на май. Американския президент пристига в Брюксел за срещата на лидерите от НАТО, на която ще присъства и българският президент Румен Радев. В Белгия от месеци наред работи кризисен център, който координира визитата на Тръмп.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:53, 12.05.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

На 24 май Доналд и Мелания Тръмп са на аудиенция при парата във Ватикана. След това летят за Брюксел. Белгийските власти вече оповестиха, че ще затворят летището Завентем няколко минути преди кацането на президентския самолет. Ще бъде блокиран и околовръстния път, за да може Тръмп бързо да се придвижи до центъра. За разлика от предшественика си Обама, новият

Американски президент отказва да спи в хотел и вероятно ще пренощува в много строго охраняваното посолство на Америка в центъра на Брюксел. Белгийските власти вече са предвидили допълнителни 2000 полицаи, които да се грижат за реда по време на визитата. Самият Тръмп пристига с 400 души охрана. Съседните Люксембург и Холандия също ще помагат с агенти и дронове. В Белгия все още действа предпоследно ниво на заплаха от тероризъм. Властите се притесняват, че присъствието и на турския президент Ердоган, който също е в Брюксел за срещата на НАТО, може да доведе до сблъсъци между негови привърженици и противници. Очакват се и Анти-Тръмп демонстрации.

На 25 сутринта Тръмп и жена му ще отидат да пият кафе в кралския дворец с премиера Мишел и с крал Филип. Първоначално обявеното посещение на европейските институции няма да се състои. Тръмп ще приема гости, като френския президент Макрон например, в американското посолство. След обед той ще отиде в главната квартира на НАТО за срещата на върха, а Мелания ще посети музея на Магрит. В 8 вечерта президентската двойка трябва да излети от Брюксел. Едва тогава ще можем отново да дишаме спокойно, казват от белгийската полиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Публично-частно партньорство за летище Пловдив
Публично-частно партньорство за летище Пловдив
България е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота в ЕС
България е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота в ЕС