Жителите на гоцеделчевското село Баничан, освен със своите фолклорни традиции и многобройни щъркелови гнезда, искат да се прочуят и с уникалния сорт воден кромид, който стопаните отглеждат от поколения в градините си. Производителите искат да защитят...
Жителите на гоцеделчевското село Баничан, освен със своите фолклорни традиции и многобройни щъркелови гнезда, искат да се прочуят и с уникалния сорт воден кромид, който стопаните отглеждат от поколения в градините си. Производителите искат да защитят своя уникален селскостопански продукт чрез схемата за географски означения за качество на храните.
Идеята за регистрацията на баничанския воден кромид е на читалищния секретар Румяна Джибова. Иска да се включи в кампанията, защото местния сорт лук има характерни вкусови качества, a отглеждането и обработването е изцяло ръчно.
"Селото ни с това е известно от както съществува. Уникалното е, че той е доста сочен, не е парлив, мек е на вкус, може да се приготвя в храна, но може да се консумира в сурово състояние", обяснява тя.
Регистрацията по схемата за географските означения ще гарантира изключително право на стопаните от Баничан за производство в целия ЕС. Това ще увеличи доверието на потребителите в продукта и ще има добър икономически ефект за производителите.
"Има големи шансове, защото отговаряме на всички показатели и наистина можем да се борим с качеството", категорична е Румяна Джибова, която е и секретар на читалище "Изгрев" в селото.
Още две населени места в България искат да включат уникалните сортове кромид в регистъра за запазване на българските вкусове . Това са Якоруда и плевенското село Реселец.
Ситен снеговалеж и гъста мъгла затрудняват движението през прохода "Шипка"