Ако не бъде изготвена дългосрочна стратегия за развитие на животновъдството у нас, секторът ще спре да съществува. Това заявиха пред камерата на БНТ 2 животновъди от варненския регион. Основните причини са ниските изкупни цени на млякото и месото у нас,...
Ако не бъде изготвена дългосрочна стратегия за развитие на животновъдството у нас, секторът ще спре да съществува. Това заявиха пред камерата на БНТ 2 животновъди от варненския регион. Основните причини са ниските изкупни цени на млякото и месото у нас, както и липсата на пазари и на кредитиране за младите фермери.
Данаил Николов от варненското село Доброглед се занимава с овцевъдство вече 12 години. В своята ферма той отглежда над 600 овце и близо 60 крави. Убеден е, че животновъдството в страната е на път да изчезне като отрасъл.
„Няма животновъди, това е основния проблем и ако ги има в голямата си част те са изтормозени, разколебани, на прага са да се отказват, и се отказват”, каза Данаил Николов.
През последните години има млади хора, които проявяват интерес към сектора, но бързо се отказват. Основната причина е, че банките не желаят да им отпуснат кредити, защото този отрасъл се счита за рисков.
„В момента млад човек, желаещ да се захване с тази работа, освен купищата подводни камъни, които ще срещне по пътя си като липса на кредитиране адкватно - аз съм се сблъсквал с това, понеже сме били неблагонадежден отрасъл, рисков“, каза Данаил Николов.
Единственото спасение за стопаните през последните години са държавните субсидии, макар че са ниски.
„Дотирането от държавата на една овца беше 2 лева годишно, което беше смехотворно, лека-полека нещата се поразвижиха. В момента субсидиите са между 100 и 150 лева“, каза Николов.
През последните години бизнесът на Данаил Николов оцелява благодарение на промените в нормативната уредба, които позволяват да предлага продукцията си директно на пазара.
„Напоследък доста шум взе да се вдига около фермерските пазари, аз съм участник там от 2 години. Мога да кажа, че интересът на потребителя към натуралната и истинската продукция расте главоломно“, каза той.
Данаил Николов съветва всички, които обичат екологично чиста храна, първо да посетят фермите на производителите, за да видят как те добиват и преработват своята продукция. Едва тогава, ако желаят, да си я купят на фермерските пазари.
Трафикът за празниците към Банско и Гърция: Ограничения и мерки на "Пътна полиция"