НОВИНИ

12 страни призоваха йеменските хути да спрат атаките срещу кораби в Червено море

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
21:21, 03.01.2024
Чете се за: 02:07 мин.
По света
страни призоваха йеменските хути спрат атаките кораби червено море
Снимка: БТА
Слушай новината

САЩ и още 11 страни призоваха йеменските хути да спрат "незабавно незаконните си атаки" срещу кораби в Червено море. В противен случай бунтовниците, близки до Иран, ще понесат "последствия".

"Нашето послание е категорично - ние искаме незабавното спиране не тези незаконни атаки и освобождаването на незаконно задържаните кораби и екипажи", се казва в комюнике, разпространено от Белия дом.

Според текста хутите ще трябва да понесат отговорността за последствията, ако продължават да заплашват хора, световната икономика и свободната търговия в основните водни пътища в региона.

Страните, които са подписали комюникето са САЩ, Австралия, Бахрейн, Канада, Белгия, Германия, Италия, Япония, Нова Зеландия, Великобритания, Дания и Нидерландия.

Според съобщенията, администрацията на президента Джо Байдън обмисляла директни удари срещу бунтовниците, ако атаките продължат.

Днес хутите потвърдиха, че са провели "операция" срещу транспортен кораб на френска компания в Червено море, като знак на солидарност с палестинците от Ивицата Газа.

Американската армия посочи преди това, че вчера са били изстреляни две ракети от хутите в зона, в която се намират редица търговски кораби близо до протока Баб ел Мандеб, но ракетите не са причинили щети.

Засилването на атаките от страна хутите в тази стратегическа зона, където се извършва 12% от световната морска търговия, накара някои компании за корабоплаване да избягват Червено море и в следствие на което се повишиха транспортните разходи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое се подсили с бившата баскетболна националка Димана Макариева
Берое се подсили с бившата баскетболна националка Димана Макариева
Георги Русев бе представен като футболист на Сион
Георги Русев бе представен като футболист на Сион