НОВИНИ

128 машини са дефектирали в страната и чужбина

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
15:00, 09.06.2024 (обновена)
Чете се за: 06:57 мин.
У нас
празно
Слушай новината

На 128 машини е преустановено гласуването. 7 от дефектиралите устройства са извън страната, обявиха от ЦИК.

В София към ранния следобед имаше 28 дефектирали устройства в 23 МИР и 24 МИР.

Още сутринта от ЦИК са взели решение в случаите, в които машините отпечатват празни или непълни бюлетини гласоподавателите да могат да гласуват повторно, но на хартия. Това обаче трябва да се случи преди избирателят да се подпише и да напусне изборното помещение.

Плевен

Четири секции в Плевенско са с проблеми при машинното гласуване, съобщи кореспондентът ни Виктор Борисов. В Червен бряг и Гривица е дефектирала по една машина, в Плевен са две. В Буковлък също имаше проблем с машината, след като устройството отказа да среже една от бюлетините. В проблемните секции машинното гласуване е отменено, хората подават своя вот само на хартия.

Добрич

Масов проблем с машините е възникнал още с отварянето на секционните комисии в Добричко.

"Започнаха масово да ни звънят от секциите, че не разпечатва цяла машинна бюлетина за единия вид в едни случаи за ЕП, в други случаи за НС", разказва Цонка Велкова, председател на РИК - Добрич.

В 30-та секция в Добрич първият гласоподавател маркирал коректно, че иска да гласува и за двата вида избори, но така и не успял.

"Съставени са констативни протоколи за това, което се е случило с машината. Вторият човек, който не получи бюлетина от машината за единия от видовете избори, гласува с хартиена бюлетина", казва Стоян Стоянов, зам.-председател на СИК № 30, Добрич.

И друг проблем: отново при коректно маркиране за двата вида избори, машината въобще не отваря електронна бюлетина за единия от тях.

Бургас

В Бургас проблеми с машините има почти във всяка секция. Затова на места е преустановено машинното гласуване.

"Бях решила да гласувам електронно, но пък и с хартия.. успях да гласувам", споделя Марияна Георгиева.

До тази ситуация се стигна, защото машината или не разпечатва втора бележка, въпреки че са зададени и двата вида избор, или бележката е отпечатана наполовина и не си личи за кого точно е даден вота. Проблемът започнал още в началото на изборния ден и в някои секции до обяд, през интервал от време, въпреки намесата на техническите специалисти, на няколко пъти се е наложило вотът да преминава изцяло на хартия.

"Машината изкарва една бюлетина, изкарва и друга, която не отчита гласа. Някаква бележка, на която там не посочено за кого е гласувано. Тези бюлетини, които са, ги правим недействителни и тогава хората минават на книжна бюлетина", обяснява Димитър Димитров, председател на СИК.

"Абсолютно на всички беше дадена възможност да гласуват с хартиена бюлетина и всички се възползваха. Провален вот няма. Всички гласове са отчетени, въпреки техническите проблеми с машините, които много се надяваме, че са преустановени", Мила Попова, член на СИК.

Още рано сутринта от ЦИК са дали пояснения как да се действа на проблемните места.

"Когато от отпечатана от машината бюлетина не може да се установи вотът на избирателя или е бяла бюлетината, избирателят да бъде допуснат да гласува в този вид избор, за който не е отпечатана бюлетината с хартиена бюлетина, разбира се, това трябва да се случи преди избирателят да се подпише или да напусне изборното помещение", уточни Росица Матева, говорител на ЦИК.

Русе

Напрежение заради машинното гласуване възникна и в Русе. На места вместо бюлетина с вота излиза бележка с номера на секцията и машината. И още: принтиране на нечетливи бюлетини или отпечатването само на единия вид избор.

"Невинаги вади бюлетините от машината. Изважда номера на секцията и номера на машината, около десетина пъти досега. Гражданите недоволстват от факта, че не могат да гласуват. Не бяхме подготвени", признава Мариела Миткова, председател на секция 97.

От сутринта в секция 97 повече от десет граждани са подали сигнал, че гласът им не е отчетен. Хората са били притеснени, че може да се манипулира техния вот. Дадена им е възможност да гласуват с хартиена бюлетина.

"Последваха две писма от Централната избирателна комисия във всички случаи, в които имаме нечетлива бюлетина, скъсана бюлетина, да се позволява на избирателя да гласува на хартия. Както и когато е пусната само единият вид бюлетина, т.е. само за единия вид избор, отново да му се позволява да гласува с хартия", казва Милена Хинкова, председател на РИК - Русе.

За всички проблемни случаи трябва да има и констативни протоколи, които да бъдат приложени към секционния протокол след края на изборния ден, напомнят от ЦИК.

От ЦИК обясниха, че подмяната на членове на СИК-овете е недобра практика, но се случва често и посочиха, че това не би трябвало да затрудни изборния процес.

Към 11.00 часа днес в ЦИК са постъпили 7 жалби и 14 сигнала. От тях 11 са за нарушения в работата на СИК. Два са сигналите за предизборна агитация чрез социологически поучвания, както и няколко сигнала за недопускане на гражданите до машинен вот.

Избирателната активност към 11.00 ч. е 8,34% за Народно събрание и 8,49% за Европарламент.

От ЦИК припомнят, че членовете на СИК, които попълнят протоколите си без грешка, ще получат и допълнително възнаграждение от 25 лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коко Гоф и Катерина Синякова спечелиха титлата в женските двойки на "Ролан Гарос"
Коко Гоф и Катерина Синякова спечелиха титлата в женските двойки на "Ролан Гарос"
Фон дер Лайен: Нека направим Европа по-силна от всякога
Фон дер Лайен: Нека направим Европа по-силна от всякога