НОВИНИ

25 екипажа стартираха в рали "Стари Столици"

двадесет пет екипажа подали заявки участие издание рали стари столици уикенд
Снимка: Инфо Шумен
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:23, 05.08.2023
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Двадесет и пет екипажа, колкото бяха и подадените заявки, стартираха в рали "Стари Столици", втори кръг от националния шампионат.

Церемониалният старт бе даден до „Арена Шумен“, в близост до паркинга на залата, където е и сервизният парк. На специално направена естакада, под аплодисментите на публиката, бяха представени всички участници. На тържествената церемония националният флаг беше издигнат от четирикратния шампион на България Мирослав Ангелов, а знамето на Шумен - от победителя в предходното издание на автомобилното състезание Мартин Сурилов.

Първият състезателен ден включва пет скоростни етапа - „Велики Преслав“, „Върбица“, „Кота 1008“, „яз. Тича“ и специалният градски етап "Арена Шумен". Програмата на ралито утре предвижда още пет скоростни етапа - „Пивовара 1“, „Лозево 1“, „Пивовара 2“, „Лозево 2“ и „Валерий Великов“, който ще носи и допълнителни бонус точки. Общата дължина на скоростните отсечки е 100,12 километра. Трасето по състезателните етапи на ралито ще се затварят час преди старта на първия автомобил.

Награждаването на победителите утре ще бъде отново пред „Арена Шумен“ в 14:30 часа.

„Фаворити да спечелят са три екипажа, които са с най-модерните и сериозни автомобили“, каза на пресконференция преди дни отговорникът по сигурността на ралито Данчо Данчев-Данчони, който е печелил автомобилното състезание като пилот.

По думите му, фаворитите за първо място и в рали „Стари Столици“, както и за шампионската титла в националния шампионат са четирикратните шампиони на България Мирослав Ангелов и Георги Гаджев (Skoda Fabia Rally 2 Evo), които отпаднаха на 18-то издание на рали "Твърдица", първи кръг от националния рали шампионат т.г., както и Пламен Стайков и Рафи Кадиев (Skoda Fabia R5), които го спечелиха. Тройката на фаворитите допълва шуменският екипаж Мартин Сурилов и Здравко Здравков (Citroen C3 R5), които спечелиха последното издание на рали „Стари Столици“ и завършиха втори на „Твърдица“, където двата екипажа постоянно си разменяха етапни победи, като в крайна сметка завършиха с разлика от 6.8 секунди.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа между влак и кола край Павликени, има загинал
Катастрофа между влак и кола край Павликени, има загинал
Хунтата в Нигер назначи нов военен командир
Хунтата в Нигер назначи нов военен командир