НОВИНИ

276 жертви на безредиците в ЮАР

276 жертви безредиците юар
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:17, 21.07.2021
Чете се за: 01:27 мин.
По света
Слушай новината

Броят на жертвите от безредици и мародерство в Южна Африка достигна 276 души, съобщава Агенция Франс прес, позовавайки се на нови правителствени данни.

На 16 юли са отчетени 212 смъртни случая, а във вторник броят им достигна 234. Представител на правителството на Южна Африка отбелязва, че става въпрос за жертвите, пряко свързани с безредиците в провинциите Квазулу-Натал и Гаутенг.

Безредиците започнаха в Квазулу-Натал на 9 юли, когато поддръжниците на бившия държавен глава Джейкъб Зума, който беше затворен на 8 юли, започнаха да блокират главните пътища. Те обявиха началото на кампанията "Свобода за Зума" за осигуряването на предсрочното му освобождаване и призоваха населението на страната да се присъедини към протестите им. Демонстрациите прераснаха в големи бунтове. От 10 юли започнаха грабежи в провинция Гаутенг, която включва Йоханесбург и Претория. Останалата част от страната остана спокойна.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса заяви, че "161 търговски центъра и магазини, 11 склада, осем фабрики и 161 магазина за алкохол са ограбени и повредени". Според него "ще са необходими месеци, за да се възстанови разрушеното".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гори 2000 дка борова гора в Свиленградско
Гори 2000 дка борова гора в Свиленградско
Пиронкова се класира за основната схема на US Open
Пиронкова се класира за основната схема на US Open