НОВИНИ

34 души от екипажа на круизен кораб в Япония са с COVID-19

души екипажа круизен кораб япония covid
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:38, 22.04.2020
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Най-малко 34 членове на екипажа на круизен кораб, акостирал в японския град Нагасаки, са тествали положително за коронавирус.

Costa Atlantica пристига в Нагасаки през януари, за да се подложи на ремонт, с няколко стотин екипажа на борда.

През уикенда операторът на кораба се свърза с местните власти, за да потърси помощ за тестване на предполагаеми случаи на борда.

Първоначални четири теста, проведени на кораба, разкриха първа инфекция в понеделник, като допълнителните тестове сред 57 екипажа откриха общо 34 случая до сряда.

"Много инфекции са били потвърдени на кораба", каза губернаторът на Нагасаки Ходо Накамура пред репортери.

"Надяваме се, че те ще успеят да се приберат вкъщи здрави в най-кратки срокове. Молим националното правителство за помощ."

Накамура каза, че заразените и други членове на екипажа остават на кораба, като добави, че операторът на кораба е казал на местните служители, че членовете на екипажа се самоизолират.

Японските представители заявиха, че им трябва време, за да изготвят подробен план и да съберат достатъчно обучен персонал и повече техника, преди да се качат на кораба.

Представители на Нагасаки казаха, че засега никой на борда на кораба не е в тежко състояние.

Точният брой хора на кораба не беше ясне веднага, въпреки че първоначалните информации сочат, че екипаж от 623 души от различни националности се намирал на борда.

Перспективата за струпване на инфекции на кораба идва месеци, след като Япония се справи с огромно огнище на борда на Diamond Princess, круизен кораб, който акостира в град Йокохама, след като бивш пътник е тествал положително за вируса.

Японските служители решиха да проведат карантина на борда, за която твърдят, че ще ограничи инфекциите, но над 700 души в крайна сметка се заразиха с вируса, а 13 души загиват.

В Япония е налице сравнително малко разпространени ена коронавируса в сравнение с части от Европа или САЩ, като досега са регистрирани около 11 500 инфекции и 277 смъртни случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външните министри от ЕС ще заседават онлайн днес
Външните министри от ЕС ще заседават онлайн днес
"Бизнес.БГ" се връща в ефира на БНТ тази вечер от 21ч.
"Бизнес.БГ" се връща в ефира на БНТ тази вечер от 21ч.