НОВИНИ

Адриан Андреев се размина с титлата на "Чалънджър"-а в Хърватия

Българинът допусна поражение в два сета от словака Йозеф Ковалик в най-големия финал в кариерата си до момента

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:54, 24.03.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
адриан андреев отпадна първия кръг чалънджър турнир хамбург
Слушай новината

Българският тенисист Адриан Андреев загуби финала на тенис турнира от сериите АТР "Чалънджър" на клей в Задар, Хърватия, отстъпвайки в решителната среща на словака Йозеф Ковалик.

В спора за титлата Адриан допусна поражение с 4:6, 2:6 за час и 28 минути игра и по този начин пропусна възможността да стигне до най-големия триумф в кариерата си досега.

Двубоят стартира с трудности и за двамата тенисисти на собствен сервис, като в първите три гейма нито един от тях не успя да задържи подаването си. Все пак това позволи на Ковалик да вземе лек аванс при 2:1, а в следващите минути бившият №80 в света го съхрани, за да поведе при 5:4. В десетия гейм на първата част Андреев не успя да се възползва от двата си шанса да изравни резултата, докато от другата страна словакът пропусна цели пет възможности да приключи сета преди най-накрая да го стори след 6:4 в своя полза.

Този развой оказа своето влияние върху началото на втората част, в която българинът допусна два поредни пробива и на бързо се оказа догонващ при 0:4. В следващите минути 22-годишният софиянец трябваше да отразява още брейкболи, а в осмия гейм на свой ред стигна до такъв, с който можеше да намали изоставането си. Неговият съперник обаче запази хладнокръвие и при втория си мачбол Йозеф Ковалик сложи точка на спора в срещата след 6:2 гейма.

По този начин словакът стигна до своя шести трофей от надпревара на ниво АТР "Чалънджър" и първи такъв от месец септември 2022 година насам, когато той спечели турнир в Австрия.

Адриан Андреев пък загуби в първото си участие на финал след пауза от повече от три години и засега остава с две титли на сметката си, които са обаче от състезания от календара на ITF. С представянето си в Задар българинът все пак си осигури скок от 20 места в световната ранглиста, където от следващата седмица софиянецът ще бъде сред първите 240.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марко Одермат спечели малкия кристален глобус след анулиране на последното спускане
Марко Одермат спечели малкия кристален глобус след анулиране на последното спускане
Почина генерал-майор Съби Събев - първият военен представител на България в НАТО
Почина генерал-майор Съби Събев - първият военен представител на България в НАТО