НОВИНИ

Адриан Андреев ще играе за най-голямата титла в кариерата си досега на "Чалънджър" в Хърватия

В полуфиналите българинът се наложи над представителя на Казахстан Тимофей Скатов с 6:4, 6:3, а евентуален успех и в следващия мач ще доближи 22-годишния софиянец до завръщане сред първите 200 в световната ранглиста

Борил Гочев
от Борил Гочев
14:14, 23.03.2024
Чете се за: 02:50 мин.
Спорт
адриан андреев играе голямата титла кариерата досега чалънджър хърватия
Слушай новината

Българинът Адриан Андреев се класира за своя първи финал в кариерата си на ниво "Чалънджър", след като достигна до решителния двубой на турнира на клей в Задар, Хърватия.

В полуфиналите третата ни ракета надигра в два сета казахстанеца Тимофей Скатов - 6:4, 6:3 в мач, който продължи близо два часа.

Срещата стартира трудно за Адриан, който трябваше да отразява точка за пробив още в откриващия си сервис гейм, но за щастие се справи и след това нанесе своя удар в петия гейм, пробивайки за 3:2. До края на сета Андреев трябваше да отразява още един брейкбол, който се откри пред Скатов, но родният тенисист отново издържа на напрежението, а малко по-късно спечели за втори път подаването на своя съперник, а с това и откриващата част с 6:4.

В началото на втората двамата си размениха по няколко пробива, след които българинът имаше солидна преднина от 4:1. Последва обаче спад в играта на световния №253, който позволи връщане на пробива в седмия гейм, а в осмия пропусна два брейкбола, което позволи на казахстанеца да възстанови равенството при 4:4. Така се стигна до десетия гейм, в който при аванс от 5:4 в своя полза и сервис на противника Андреев пропусна два поредни мачбола, но при третия сложи точка на спора в двубоя и записа втория си успех срещу Тимофей Скатов.

По този начин Адриан Андреев ще играе на своя общо седми финал в кариерата си и първи такъв на надпревара от сериите "Чалънджър". До този момент българинът има две титли от надпревари на ITF, последната от които дойде през 2021 година, откогато всъщност датира и последното му участие в решителен мач на дадено състезание.

Съперник на нашето момче в спора за трофея в Задар, Хърватия ще бъде победителят във втория полуфинал, който противопоставя един срещу друг чеха Йонас Форейтек и словака Йозеф Ковалик.

Любопитната подробност е, че преди три години в решителния двубой в Задар отново имаше българско участие в лицето на Димитър Кузманов, който тогава загуби от сърбина Никола Милойевич.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската общност в Румъния празнува Тодоровден (СНИМКИ)
Българската общност в Румъния празнува Тодоровден (СНИМКИ)
Владимир Илиев и Мария Здравкова заслужиха титлите в спринта на Държавното първенство по биатлон
Владимир Илиев и Мария Здравкова заслужиха титлите в спринта на Държавното първенство по биатлон