НОВИНИ

Акад. Ревалски: Надявам се МС да одобри идеята Летище София да носи името Васил Левски

bnt avatar logo
от БНТ
11:06, 19.02.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

В "Денят започва с Георги Любенов" председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски изрази надежда, че Министерски съвет ще подкрепи предложението му Летище София да носи името на Апостола на свободата Васил Левски.

Летище София да носи името на Васил Левски предлага председателят на БАН

Предложението е внесено в Министерски съвет като по въпроса вече е воден разговор с премиера Гълъб Донев, допълни той.

"Има над двайсетина летища по света, които носят името на свои национални герои. За мен, както и за всички български граждани, това е безспорната личност, която не буди никакво съмнение. Тя е приета от всички слоеве на обществото, включително и сред политическите партии има едно единодушие по въпроса за възприемането на личността на Левски. Аз мисля, че годината е знакова - 150 години от гибелта му. Най-малкото, което можем да направим за него е да му отдадем и по този начин почит и съм сигурен, че така ще дадем на света по-голяма възможност да се запознае с неговото дело", мотивира се той.

Акад. Ревалски посочи, че е съвсем естествено предложението да дойде от средите на БАН, тъй като Васил Левски има отношение към създаването на Българското книжовно дружество, както е участвал в дискусии, свързани с устава, така е и е бил спомоществовател.

"Едва ли има български гражданин, независимо от какъв етнос е, който да не възприема Васил Левски като безспорния национален герой - не само като революционер, но и като личност, като държавник. Представете си какви идеи е изповядвал той преди повече от 150 години - чиста и свята република, равенство между народите, свобода не само за българския народ - българи, турци, евреи да живеят заедно. Това са принципи, които днес са в основата на Европейския съюз и на модерните демокрации. В този смисъл той е бил космополитна личност, световна личност, не само български герой", отбеляза Ревалски.

БАН организира редица прояви във връзка с годишнината от гибелта на Апостола. Кулминацията е научна конференция, организирана съвместно със Софийския университет, както и изложба във фоайето на Академията, която си постави за цел да маркира местата, които носят паметта на Левски, като по този начин тази памет да бъде запазена и предадена на следващите поколения.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Яник Синер стана вторият финалист в Ротердам
Яник Синер стана вторият финалист в Ротердам
Илияна Йотова посети Косово и призова властите в Прищина да признаят местната българска общност
Илияна Йотова посети Косово и призова властите в Прищина да признаят местната българска общност