НОВИНИ

Александър Зверев продължава на Ролан Гарос, млад французин изхвърли Вавринка

Борил Гочев
от Борил Гочев
00:11, 03.10.2020
Чете се за: 01:26 мин.
Тенис
александър зверев продължава ролан гарос млад французин изхвърли вавринка

Поставеният под номер 5 Александър Зверев постигна чиста победа срещу италианеца Марко Чекинато и се класира за 1/8 финалите на последния за годината турнир от Големия Шлем.

Зверев нямаше особени трудности срещу Чекинато, който преди два сезона успя да стигне до фазата на полуфиналите в Париж като по пътя си елиминира Новак Джокович.

Днес обаче нямаше и помен от онзи успех на италианеца, който загуби първите четири гейма от двубоя си срещу финалсита от US Oрen. Това улесни задачата на германеца, който след само 24 минути игра спечели първата част с 6:1.

Вторият сет беше доста по-равностоен като Чекинато дори проби за 4:3 в своя полза, а в следващия гейм отрази брейкбол, за да поведе с 5:3 в геймовете.

Сервирайки за сета обаче, италианецът не издържа на напрежението и допусна връщане на пробива. Това даде инициативата на Зверев, който още веднъж спечели подаването на опонента си в 12-ия гейм, за да затвори сета след 7:5 в негова полза.

В третата част германецът реализира ранен пробив след който поведе с 3:0 и до края не изпусна инициативата.

Александър можеше да приключи двубоя далеч по-рано, но все пак Чекинато отказваше да се предаде и допусна само един пробив.

Така след 6:3 в третия сет Зверев се класира за следващата фаза, където го очаква друг италианец Яник Синер. Звездата на Новата генерация надигра брата на финалиста от 2004-та Гийермо Кория, Федерико с 3:0 сета и за първи път в кариерата си се класира за подобна фаза на турнир от Шлема.

Голямата изненада в петъчния ден обаче дойде от друг младок, Юго Гастон, който изхвърли от турнира шампионът от 2015-та Стан Вавринка след победа в пет сета.

Младият французин, разбираемо, започна двубоя сковано и това позволи на Вавринка да спечели първата част с 6:2.

Постепенно обаче Гастон намери играта си и изравни сетовете след 6:3 във втората част.

Тук някъде двубоят бе прекъснат заради поредната порция дъжд на френската столица, но дори тя не попречи на младия 20-годишен талант, участващ с уайлдкард.

След подновяването на играта той спечели третия сет отново с 6:3 и притисна Вавринка до стената. Швейцарецът обаче отговори подобаващо и след 6:4 отново възстанови паритета в сетовете.

В решителната част обаче отново французинът диктуваше случващото се и след малко очаквано 6:0 в негова полза стигна до най-големия успех в кариерата си до момента.

За награда, във фазата на 1/8 финалите той ще игра срещу шампиона от Us Open и двукратен финалист в Париж, Доминик Тийм.

Зоната на най-добрите 16 стигнаха още Лоренцо Сонего и Диего Шварцман.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преместиха Тръмп във военна болница заради коронавируса
Преместиха Тръмп във военна болница заради коронавируса
Мартин Камбуров вкара хеттрик срещу Ботев Пд при разгром на ЦСКА 1948
Мартин Камбуров вкара хеттрик срещу Ботев Пд при разгром на ЦСКА 1948