НОВИНИ

Антоанета Стефанова се класира 7-а на европейското първенство по блиц шахмат в Монте Карло

В надпреварата участие взеха още три български шахматистки, като Нургюл Салимова зае 25-о място, Белослава Кръстева се нареди 39-а, а Виктория Радева зае 49-а позиция

второ поражение антоанета стефанова гибралтар
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:18, 12.01.2024
Чете се за: 01:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Гросмайстор Антоанета Стефанова се класира на седмо място на европейското първенство по блиц шахмат за жени в Монте Карло.

Бившата световна шампионка в класическия и в ускорения шахмат събра 9.0 точки, с които се класира най-напред от българските представителки в надпреварата, която продължи 13 кръга.

Сребърната ни медалистка от Световната купа в Баку през миналата година Нургюл Салимова остана 25-а в крайното класиране със 7.5 точки, а със 7.0 Белослава Кръстева се нареди 39-а. Виктория Радева зае 49-а позиция с 6.5 пункта.

До деветия кръг Стефанова и Салимова се намираха в топ 5 на класирането, но не успяха да запазят позициите си в хода на последните няколко партии. В 11-ия кръг дори двете българки се изправиха една срещу друга, като победата бе за опитната Антоанета Стефанова.

Европейска шампионка стана играещата за Швейцария рускиня Александра Костенюк, която събра 10,0 точки и така за четвърти път в своята кариера грабна титлата по блиц шахмат.

С идентичен актив от 10,0 точки втора остана Сарасадат Хадемалшариех от Испания, а бронзовото отличие заслужи представителката на Грузия Бела Хотенашвили.

Европейският шампионат за жени в Монте Карло продължава и през уикенда, когато ще се проведе турнирът по ускорен шахмат.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След промените в Конституцията: Кой ще участва в гласуването на атакуваните текстове?
След промените в Конституцията: Кой ще участва в гласуването на атакуваните текстове?
Олга Храмова и Йоана Илиева в битката за медалите на сабя на Световната купа в Тунис
Олга Храмова и Йоана Илиева в битката за медалите на сабя на Световната купа в Тунис