НОВИНИ

Арестуваха заподозрян за пожара в парламента на ЮАР

арестуваха заподозрян пожара парламента юар
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:50, 02.01.2022
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Мъж е арестуван във връзка с пожара, който изпепели залата на Националното събрание на Южна Африка в Кейптаун, където заседават избраните депутати. Той ще се яви пред съда във вторник, съобщиха от полицията.

"Мъж е арестуван в сградата на парламента, той все още се разпитва. Открили сме наказателно дело. Той е арестуван и ще се яви в съда във вторник", заяви говорителката на полицията Танди Мбамбо.

Пожарът е започнал около 3.00 ч. по Гринуич в неделя в най-старото крило на парламентарния комплекс, завършено през 1884 г. и с облицовани с дърво стаи, след което се е разпространил в по-новите части на комплекса, които в момента се използват. В историческата сграда се помещава колекция от редки книги и оригиналното копие на бившия национален химн на страната, използван по време на ерата на апартейда, "Die Stem van Suid-Afrika" ("Гласът на Южна Африка"), което вече е повредено.

Пожарникарите се бориха с пламъците в продължение на няколко часа, преди да бъдат принудени да се оттеглят и да повикат подкрепления. По-късно бяха изпратени около 70 пожарникари, като някои от тях използваха кран, за да разпръскват вода върху пламъците. Вътре в стаите от тавана към пода, който вече е затрупан с отломки, падат фини дъждове от сива пепел.

Службите за спешна помощ заявиха, че се опасяват, че пожарът може да се разпространи бързо в старите стаи, които са декорирани с дърво, дебели килими и завеси. По-рано по телевизията бяха излъчени кадри, на които се виждаха гигантски пламъци, излизащи от покрива.

Районът около пожара в елитния квартал бързо беше отцепен.

От парламента на републиката съобщиха, че в резултат на пожара никой не е пострадал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две греди и гол за Люк де Йонг в минималната победа за Барселона
Две греди и гол за Люк де Йонг в минималната победа за Барселона
Повече слънце и в следващите дни
Повече слънце и в следващите дни