НОВИНИ

Байдън и Си разговаряха 4 часа - какво си казаха?

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:47, 16.11.2023
Чете се за: 04:00 мин.
По света
байдън
Слушай новината

Лидерите на САЩ и Китай разговаряха в продължение на четири часа тази нощ в Сан Франциско в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество. Президентът Джо Байдън обобщи резултата с думите, че двамата ще могат да вдигнат телефона и да говорят "директно и незабавно" в случай на криза. Големите различия обаче остават.

"Много хубав автомобил" - казва Байдън, изпращайки Си Дзинпин след разговорите им в Сан Франциско и на свой ред хвали своя, известен като "Звяра". Добронамерена атмосфера и само една дума - диктатор - извън приятелския тон, която сякаш не успя да развали общото впечатление за позитивно развитие на американско - китайските отношения. На пресконференция след срещата репортерка запита Байдън дали ще продължи да нарича китайския лидер диктатор.

"Вижте, той е диктатор в смисъл, че управлява държава, която е комунистическа и е с форма на управление напълно различна от нашата", отговори той.

Китайското външно министерство нарече коментара погрешна и безотговорна политическа манипулация. Но президентът Си Дзинпин не коментира думите. Той изтъкна, че планетата е достатъчно голяма, за да просперират и двете страни.

"Китай иска да бъде партньор и приятел на Съединените щати. Каквато и степен на развитие да бъде постигната, Китай никога няма да търси хегемония или експанзия и няма никога да налага волята си на другите. Китай не се стреми към сфери на влияние и няма да поведе нито гореща, нито студена война срещу никого", казва Си Дзинпин, президент на Китай.

Двамата лидери се договориха за възобновяване на военните комуникации. Те бяха прекъснати след посещението в Тайван на Нанси Пелоси в качеството ѝ на председател на Камарата на представителите миналата година и след случая с предполагаемия китайски шпионски балон в небето над Северна Америка.

По една от най-чувствителните и най-важни за Пекин теми - Тайван - китайският президент е предупредил Вашингтон да спре да въоръжава Тайван, както и че - по думите му - обединението на Китай с острова не може да бъде спряно. САЩ не предвиждат промяна в досегашната си политика.

На фона на борбата с климатичните промени, двамата лидери поеха ангажименти да увеличат усилията си за намаляване на въглеродните емисии и за утрояване на производството на енергия от възобновяеми източници до 2030 година. Ще работят в сътрудничество и по отношение на рисковете, свързани с изкуствения интелект. Пекин обеща да затегне мерките, за да се намалят доставките на прекурсори на фентанила. Смъртоносният синтетичен наркотик причинява смъртта на десетки хиляди американци годишно.

Според наблюдателите, дори и без истински пробив, фактът, че Си и Байдън разговаряха очи в очи на американска земя се приема за положителен развой.

На финала Пекин прибегна до любимата си панда-дипломация. Китайският лидер намекна, че страната му е готова да изпрати панди в американски зоопаркове, а те са смятани за национална богатство и от десетилетия се използват за подобряване на двустранни отношения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сухи треви горяха край Аспаруховия мост във Варна
Сухи треви горяха край Аспаруховия мост във Варна
Елитният испански тим Билбао Баскет ще е един от съперниците на Балкан във втория етап на ФИБА Къп
Елитният испански тим Билбао Баскет ще е един от съперниците на Балкан във втория етап на ФИБА Къп