НОВИНИ

Байдън: Съюзниците ще останат солидарни с Украйна срещу руската агресия

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:11, 21.09.2022
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Стъпката на Владимир Путин за частична мобилизация е поредната грешка в конфликта, прераснал в пълномащабна война. Тази ситуация само затвърждава подкрепата за Украйна и единството на съюзниците. Така определят ситуацията от европейските столици и от Ню Йорк, където тече годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Вашингтон приема сериозно заплахата за използване на ядрено оръжие. Съюзниците ще останат солидарни срещу руската агресия, каза американският президент в речта си пред Общото събрание на ООН.

"Русия наруши безсрамно основополагащите принципи на Хартата на ООН. В нея има ясна забрана към страните да завземат територии на съседи със сила. Тази война цели чисто и просто да премахне правото на Украйна да съществува като държава. Както и правото на украинците да съществуват като народ. Където и да сте, това не бива да смразява кръвта ви", заяви Джо Байдън.

ЕС: Речта на Путин за частичната мобилизация е израз на отчаяние

НАТО ще запазят спокойствие и ще продължат да подкрепят Украйна, каза Йенс Столтенбер по повод поредната заплаха на Путин.

"Това е опасна и безразсъдна ядрена реторика. Тя не е нова, той е правил това много пъти. Той знае много добре, че не бива да се води ядрена война, тя не може да се спечели и би имала безпрецедентни последици за Русия. Затова НАТО увеличава военното си присъствие, особено в източната част на алианса", коментира Столтенберг.

Още реакции на световни лидери вижте ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победа за футболните национали до 19 години в европейските квалификации
Победа за футболните национали до 19 години в европейските квалификации
Левски опонира на БФС и наказанията срещу клуба
Левски опонира на БФС и наказанията срещу клуба